Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.02.2023 02:25

Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť


Obec Čekovce.


V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.


"Stavebné práce by mali byť ukončené v marci 2023, kolaudácia sa predpokladá v máji," informoval starosta.

Vedenie obce sa tento projekt snaží zrealizovať už niekoľko rokov. V roku 2018 už mala dokonca podpísanú zmluvu o dotácii od SIEA, z dôvodu časového sklzu, kontrol a nemožnosti v krátkom časovom úseku stavbu zrealizovať musela schválenú zmluvu nakoniec zrušiť.

"Už počas príprav tohto projektu sa uskutočnilo viacero kontrol, kde nebolo zistené porušenie princípov a postupov verejného obstarávania, respektíve porušenie pravidiel a ustanovení legislatívy SR a EÚ," uviedol k projektu starosta.

V auguste 2018 bola na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) doručená žiadosť o vykonanie ďalšej kontroly. "Výsledkom bolo zistené porušenie dvoch paragrafov zákona o verejnom obstarávaní, týkajúce sa certifikátov materiálov. Úrad konštatoval, že to mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Teda nie jednoznačne, že to malo vplyv," priblížil Gregáň.

"SIEA sme potom poslali žiadosť o predĺženie termínu realizácie, čo nám však neschválili. V zmluve o poskytnutí dotácie bola podmienka ukončiť projekt do 24 mesiacov od podpisu, čo však nebolo možné a teda zmluva o dotácii musela byť zrušená," konštatoval.

Podľa starostu obec plánovala v najbližších rokoch vybudovať aj zariadenia pre seniorov. V aktuálne finančnej situácii však od tohto projektu upustili.

Žiadosť majú aktuálne podanú aj na dotáciu z Enviromentálneho fondu na kompostéry, ďalej na rekonštrukciu detského ihriska a pripravujú i projekt na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Z vlastných prostriedkov zrekonštruovali ČOV pri bytovom dome a plánujú obnoviť aj miestny rozhlas. "V budúcnosti sa plánujeme zapojiť do výzvy plánu obnovy na rekonštrukciu verejných budov vo vlastníctve obce a popri týchto projektoch naštartovať kultúrno-spoločenský život v obci," doplnil starosta Čekoviec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
23.01.2019
Samospráva chce riešiť problémy s vykurovaním v obecných budovách
Aj v tomto roku chcú v Kľaku (okres Žarnovica) pokračovať v obnove miestneho kultúrneho domu a budovy obecného úradu. Starosta Ľuboš Haring priblížil, že najväčšie problémy majú v týchto budovách s kúrením. Kým v budove kultúrneho domu žiadne nemajú, na obecnom úrade ho potrebujú vymeniť.
viac
05.08.2022
V obci obnovujú kultúrny dom s obecným úradom a poštou
V obci Horné Hámre v okrese Žarnovica obnovujú kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad, pošta a hostinec. Poslednou väčšou rekonštrukciou objekt prešiel v druhej polovici 70. rokov uplynulého storočia.
viac
10.03.2023
Obec chce obnoviť úrad a kultúrny dom, majú už takmer 60 rokov
V obci Domaníky v okrese Krupina by chceli v dohľadnej dobe obnoviť obecný úrad a kultúrny dom zo 60. rokov uplynulého storočia. Oba tvoria jeden celok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %