Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.11.2023 07:45

Obnovujú pomník pri letisku v Rohoznej, počas SNP tam umučili 31 ľudí


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Brezno obnovuje pri letisku v miestnej časti Rohozná pietne miesto venované na počesť umučených ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP). Fašistické vojská tam chladnokrvne popravili 31 civilistov, najstaršia obeť mala 80 rokov a najmladšia iba šesť.


Informoval o tom v sobotu brezniansky primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti.         

"Pomník umučených dostane dôstojnú podobu," zdôraznil Abel. Mestu sa ho podarilo zachrániť vďaka dotácii z ministerstva obrany. Na obnovu národnej kultúrnej pamiatky, a teda na odstránenie zničeného kamenného obkladu a betónovej podnože, podstavca a nápisovej dosky, ako aj na vybudovanie nových dostalo mesto 12.000 eur.         

"V rámci vzdelávania a podpory výchovy mladých ľudí k úcte k histórii vlastného národa je dôležité informovať a vysvetľovať historické udalosti a ich súvislosti nielen na globálnej, ale predovšetkým na lokálnej úrovni. Treba hovoriť o konkrétnych veciach, o konkrétnych osobách, ktorých potomkovia ešte stále žijú v Brezne, a to na pozadí udalostí, ktoré sa udiali na miestach pre nich známych. Preto je ďalším cieľom mesta v rámci vzdelávacích aktivít iniciovať v školách na území mesta výklad dejín i priamo pri tomto pietnom mieste," konštatoval Abel.         

V miestnej časti Rohozná, v lokalite Krtičná, 12. decembra 1944 nemeckí vojaci v blízkosti núdzového letiska, ktoré počas SNP slúžilo na zásobovanie vojenským materiálom, mučili a napokon popravili 31 nevinných ľudí. Narýchlo ich pochovali v hromadnom hrobe v neďalekom leteckom bunkri, ale na nátlak verejnosti napokon povolili ich exhumáciu. Identifikovať sa podarilo 28 tiel, traja mŕtvi sú však doteraz neznámi.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Pomník plukovníka S. Sekurisa znovuodhalia na novom dôstojnom mieste
Pomník majora Samuela Sekurisa, ktorý pôsobil od začiatku roka 1944 ako veliteľ oddielu delostreleckého pluku povstaleckej armády v Brezne a zohral významnú úlohu počas Slovenského národného povstania, bol pred očami verejnosti dlhé roky skrytý.
viac
28.07.2021
Ružomberská vojenská nemocnica chce obnoviť svoju polikliniku v Sliači
Ružomberská vojenská nemocnica sa chystá obnoviť budovu svojej polikliniky v Sliači vo Zvolenskom okrese.
viac
11.01.2023
Začína sa obnova Námestia SNP, vyžiada si rozsiahle zmeny v doprave
Od budúceho týždňa začne v Trnave realizácia dlho očakávaného projektu komplexnej obnovy Námestia SNP v centre mesta. Od pondelka 16. januára si preto vyžiada zmeny dopravnej situácie. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.
viac
06.02.2023
Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP obnovili vďaka dotácii PSK
Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP v Bardejove obnovili, rozšírila sa dláždená plocha pietneho miesta a pribudli tam rampy pre imobilných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %