Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.06.2022 07:35

Obrovský protest na Zemplíne


Protestné zhromaždenie


Vranov nad Topľou - 24. júna 2022 - Obce a mestá z okresov Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Snina, Medzilaborce a Stropkov sa spojili a vytvorili iniciatívu OBCE A MESTÁ ZEMPLÍNA.


Cieľom tejto iniciatívy je poukázať na všetky reálne problémy Zemplína od regionálnych rozdielov až po dopad ekonomickej krízy. V piatok 24. júna 2022 na proteste v priemyselnom parku Ferovo vo Vranove nad Topľou zástupcovia jednotlivých okresov s podporou Občianskeho združenia Diaľnica na ZEMPLÍN, Občianskeho združenia Náš Prešov, Jednoty dôchodcov Slovenska a Asociácie kultúry pomenovali všetky problémy, ktoré padajú na samosprávu - ako sú: vysoké ceny elektrickej energie, vysoké ceny plynu, vysoké ceny PHM, vysoké ceny potravín, dopad schválených sociálnych a školských zákonov ako aj dopad protiinflačného balíčka.

Na protestnom zhromaždení bolo poukázané aj na obrovské regionálne rozdiely, chýbajúca diaľnica na Zemplíne, nedostatočná železničná sieť, poloprázdne priemyselné parky, slabá podpora cestovného ruchu a poľnohospodárstva a dopad starých environmentálnych záťaží. Predstavitelia obcí a miest adresovali Vláde SR konkrétne požiadavky. Ak požiadavky nebudú naplnené,  iniciatíva OBCÍ A MIEST ZEMPLÍNA pristúpi k uplatneniu konkrétnych navrhnutých opatrení, ktoré postupne obmedzia služby, poskytované samosprávou.

Iniciatíva OBCÍ A MIEST ZEMPLÍNA pristúpila k protestnému zhromaždeniu preto,  aby verejnosť dostala jasné a konkrétne informácie, kam smeruje samospráva, ak jej štát, resp. Vláda SR nepodá pomocnú ruku. Iniciatíva nevidí význam v prijatých opatreniach, ktoré majú za úlohu na jednej strane pomáhať rodinám, no na úkor rozpočtov samospráv, ktoré poskytujú služby obyvateľom. Dopad ekonomickej krízy ako aj protiinflačná pomoc likviduje fungovanie samospráv, zastavuje regionálny rozvoj a prijaté vládne opatrenia nútia samosprávu zvyšovať poplatky, dane a obmedziť poskytovanie služieb, čo iniciatíva OBCÍ A MIEST ZEMPLÍNA odmieta a žiada štát, resp. Vládu SR o pomoc.

Na protestnom zhromaždení sa zúčastnilo viac ako 400 účastníkov, pričom drvivá väčšina protestujúcich boli starostovia, primátori, zamestnanci obecných/mestských úradov, členovia DHZ, členovia JDS a samozrejme verejnosť.  OBCE A MESTÁ ZEMPLÍNA vyzvali aj ostatné regióny Slovenska aby sa pridali a žiadali zmeny na strane štátu v prístupe k samospráve.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Obce majú mať na výdavky v roku 2021 takmer 5,4 mld. a VÚC 1,7 mld. eur
Na zabezpečenie originálnych právomocí i prenesených kompetencií štátnej správy v činnosti obcí a miest je na rok 2021 podľa predikcie Ministerstva financií (MF) SR alokovaných 5.381.872.000 eur, o vyše 570 miliónov viac ako v roku 2020.
viac
05.01.2021
Refundácie nákladov počas mimoriadnej situácie
Ministerstvo vnútra avizuje, že postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %