Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.12.2020 10:30

Obstarávanie nájomných bytov


Ilustračná snímka.


Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.


Podpredseda ÚVO a riaditeľ Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa v spojitosti s obstarávaním nájomného bývania v úvodnom príspevku príručky upriamil pozornosť na možnosť vytvorenia katalógu projektov bytových domov s viacerými variantmi. Tie by umožnili citlivo zasadiť bytový dom do prostredia konkrétnej lokality obce či mesta. „Základnou výhodou katalógových projektov je to, že verejní obstarávatelia (mestá a obce) by nemuseli strácať dlhé mesiace čakaním na síce jedinečnú, ale nikým neodskúšanú projektovú dokumentáciu, za ktorú musí každá samospráva zaplatiť plnú cenu, a ktorá v sebe nesie riziko navýšenia nákladov počas realizačnej fázy,“ upozornil J. Lexa.

Pravidlá čestnej hospodárskej súťaže pri pravidelne vyhlasovaných verejných obstarávaniach podľa podpredsedu úradu môžu prispieť k selekcii kvalitných a menej kvalitných dodávateľov. „Tí kvalitní budú mať viac dobre zaplatenej práce a zároveň aj garanciu príjmu. Špecializované obchodné tímy vedia v tomto smere využiť možnosti centrálneho verejného obstarávania a zabrániť aj podvodom a rôznym typom manipulácií,“ poznamenal J. Lexa. Vďaka unifikovaným projektovým dokumentáciám sa podľa neho zároveň dajú nakúpiť stavebné materiály vo väčšom objeme a lacnejšie a súčasne sa dajú dodržať aj tzv. „zelené“ štandardy.           

Viac informácií TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2020
Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina
Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
08.10.2020
Informujte o dopadoch COVID-19 na šport
Štátny tajomník rezortu školstva, vedy, výskumu športu Ivan Husár opätovne požiadal predsedu ZMOS Branislava Trégera o súčinnosť pri získaní informácií o reálnych dopadoch COVID - 19 na šport v samospráve.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %