Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.10.2021 11:45

Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet


Karlova Ves, snímka zdroj: BratislavaDen.sk


Obyvatelia mestskej časti môžu navrhnúť, aké zlepšenia verejného priestoru sa majú zrealizovať zo sumy, ktorá bude súčasťou budúcoročného rozpočtu.


Jednotlivci, registrované organizácie či skupiny susedov sa môžu zapojiť do participatívneho rozpočtu Karlovej Vsi.  "Karlova Ves pomáha niekoľko rokov aktívnym komunitám prostredníctvom dotácií, ktoré schvaľuje miestne zastupiteľstvo. Finančná podpora sa zavedením participatívneho rozpočtu rozšíri aj na neorganizované skupiny, napríklad na susedov, ktorým záleží na svojom okolí, podporí tak aj komunitnú spoluprácu," vysvetľuje dôvody zavedenia participácie obyvateľov starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Registráciu návrhov chce samospráva spustiť na začiatku novembra. Projekty by sa mali týkať revitalizácie a úpravy verejného priestoru či podpory a rozvoja komunitných a susedských vzťahov. Musia mať verejnoprospešný charakter a byť realizované na území Karlovej Vsi, najneskôr do konca roka 2022.       

Plánovaná alokácia participatívneho rozpočtu je vo výške 20.000 eur, o presnej sume rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva v decembri. Celý proces bude mať pod taktovkou koordinačná rada participatívneho rozpočtu, zriadená podľa pravidiel schválených zastupiteľstvom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2021
Prievidza spúšťa aktivity k ďalšiemu ročníku participatívneho rozpočtu
Obyvatelia budú môcť v najbližších mesiacoch navrhnúť a hlasovať za projekty, ktoré podľa ich názoru zlepšia prostredie v meste. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
28.12.2021
Karlova Ves spúšťa výzvu v pilotnom ročníku participatívneho rozpočtu
Jednotlivci, ale aj komunity, ktoré chcú na území bratislavskej mestskej časti Karlova Ves realizovať verejnoprospešný projekt, môžu do 15. februára 2022 predložiť žiadosť o príspevok z participatívneho rozpočtu.
viac
12.04.2022
Karlovešťania rozhodnú o využití participatívneho rozpočtu
Do 25. apríla môžu obyvatelia bratislavskej Karlovej Vsi hlasovať pre projekty, ktoré dostanú finančnú podporu z Participatívneho rozpočtu Karlovej Vsi (PARTeR). O prostriedky z alokácie v celkovej výške 20 000 eur sa uchádza 16 projektov.
viac
26.06.2023
Obyvatelia môžu prvýkrát rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu
Obyvatelia Detvy môžu prvýkrát rozhodnúť o využití časti financií z mestského rozpočtu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja s tým, že v meste pod Poľanou doteraz peniaze na projekty participatívneho rozpočtu nikdy neprideľovali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %