Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
26.06.2023 07:00

Obyvatelia môžu prvýkrát rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu


Ilustračná snímka: (tasr).


Obyvatelia Detvy môžu prvýkrát rozhodnúť o využití časti financií z mestského rozpočtu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja s tým, že v meste pod Poľanou doteraz peniaze na projekty participatívneho rozpočtu nikdy neprideľovali.


Ako ďalej informoval, občania môžu predkladať svoje návrhy do 29. júna elektronicky, poštou alebo osobne na detviansky mestský úrad. Samospráva zdôrazňuje, že projekty musia byť zamerané aspoň na jednu z vopred určených oblastí. Sú to napríklad obnova verejných priestranstiev, vrátane inklúzie marginalizovaných skupín i rozvoj komunít a susedských vzťahov. Patria medzi ne aj vytváranie nových verejných služieb, eliminácia dopadu klimatických zmien a podpora nových miestnych aktivít. Výška podpory jedného projektu je maximálne 5000 eur.

Hovorca pripomenul, že verejné predstavenie projektov bude 3. júla o 15.30 h v obradnej sieni Mestského úradu v Detve. "Rozhodovanie o projektoch bude do 15 pracovných dní odo dňa konania tohto diskusného fóra," konštatoval. Podľa jeho slov výsledky rozhodovania zverejnia po ukončení tohto procesu. Poznamenal tiež, že uskutočnenie víťazných projektov bude do 30. októbra tohto roka.

Participatívny rozpočet sa zameriava na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov mesta a uskutočnenie projektov. "Cieľom je zapojiť verejnosť do rozhodovania v rámci procesov mesta, podporiť budovanie identity i koncept udržateľnej spoločnosti," vysvetľuje samospráva. "Prvým rozpočtovým rokom participatívneho rozpočtu bude 2023. Rozpočtovaná úhrnná čiastka bude 15 000 eur," uzatvára mesto. Podrobné informácie nájdu záujemcovia na oficiálnej webstránke mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2021
Prievidza spúšťa aktivity k ďalšiemu ročníku participatívneho rozpočtu
Obyvatelia budú môcť v najbližších mesiacoch navrhnúť a hlasovať za projekty, ktoré podľa ich názoru zlepšia prostredie v meste. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
07.01.2023
Obyvatelia môžu do konca januára predkladať žiadosti o dotáciu
Obyvatelia Detvy môžu do konca januára predkladať žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2023. Samospráva môže poskytnúť peniaze na jednorazové projekty a akcie. Výzvu zverejňuje mesto na svojej oficiálnej webstránke.
viac
18.02.2023
Participatívny rozpočet mesta vstupuje do svojho ďalšieho ročníka
Participatívny rozpočet, ktorý je už deväť rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. V piatok o tom informovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že prvé diskusné fórum tohto ročníka bude začiatkom marca.
viac
14.08.2023
Obyvatelia prvýkrát rozhodli o využití časti financií z rozpočtu
Obyvatelia Detvy prvýkrát rozhodli o využití časti financií z mestského rozpočtu. Do diskusného fóra komisia odporučila tri žiadosti a tieto projekty participatívneho rozpočtu aj získali podporu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %