Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.01.2022 02:47

Obyvatelia Nitrianskeho Pravna zaplatia za komunálny odpad menej ako vlani


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza zaplatia v tomto roku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu menej peňazí ako vlani. Zníženie poplatku z 35,90 eura na 32,90 eura umožnilo menšie množstvo odpadu, ktorý putoval na skládku, i dôslednejšie triedenie.


"Zníženie poplatku je vďaka aktívnemu prístupu občanov. Ide o výsledok dva a polročnej práce," skonštatoval starosta Andrej Richter.

V roku 2019 podľa neho obec zrealizovala analýzu odpadov, ktorá ukázala veľmi veľkú produkciu zmesového komunálneho odpadu. "Túto produkciu sa nám darí postupne medziročne znižovať, ale je to len výsledok toho, že ľudia poctivo a zodpovedne pristupujú k separovaniu," podotkol.

V obci v roku 2019 vyprodukovali 605 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr to bolo 540 ton a vlani približne 450 ton. V nadväznosti na to stúpal objem vytriedených zložiek, a to i prostredníctvom osvety. "Dôležité bolo aj to, že sme zaviedli v obci evidenciu odpadu na úrovni domácností. Každá domácnosť tak presne vie, koľko nádob komunálneho odpadu vyprodukovala. Vieme skontrolovať, koľko bolo vriec s plastom, papierom, máme informácie aj o ostatných zložkách triedeného odpadu, ktoré zbierame na zberných miestach," priblížil Richter.

Ďalším prvkom, ktorý znížil náklady na odpad, bolo podľa neho to, že obec zaviedla zmeny v zbere a spracovania biologicky rozložiteľného odpadu. Na nižších nákladoch sa podieľa i zavedenie zberu kuchynského odpadu. "Investovali sme aj do kúpy sekacieho a miešacieho vozu," doplnil starosta.

Zníženie poplatku zatiaľ podľa neho obec zaviedla celoplošne pre všetkých občanov, pravdepodobne od budúceho roka chce na základe evidencie odpadov obyvateľov motivovať i ďalšími výhodami, napríklad ďalším znížením poplatku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Ombudsmanka sa obrátila na ÚS - deti nemôžu byť viazané platiť za odpad
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou.
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
12.05.2021
Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu
Za prvé tri mesiace tohto roka prinieslo mestu Handlová zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu úsporu až 9 160 eur.
viac
24.03.2022
V obci vytriedili viac ako 50 percent komunálneho odpadu
Zníženie poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad o tri eurá na tento rok zabezpečila v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) i miera separovania komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %