Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2020 11:00

Obyvatelia sa môžu zbaviť starých domácich spotrebičov


Snímka zdroj: (tasr).


Počas celého roka môžu ľudia Prešove bezplatne odovzdať veľké a ťažké spotrebiče najmä zo skupiny takzvanej bielej techniky. Prvý odvoz sa uskutoční v sobotu 26. septembra.


„Veľké spotrebiče majú ľudia zvyčajne problém naložiť do auta a zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Ľudia sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr, ale aj varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov. Ak nahlásia do zberu aspoň jeden väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče,” uviedla PR manažérka Združenia výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu, Envidom, ktoré odvoz zabezpečuje, Jana Nahálková s tým, že v deň zberu je potrebné staré spotrebiče vyložiť do vchodu bytovky alebo za bránu domu a zamestnanci Envidomu obyvateľom zatelefonujú alebo zazvonia na zvonček.      

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie rúšok a rukavíc.     

„Je dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky,” vysvetlila Nahálková a doplnila, že zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom nezabezpečuje. Odporúčajú ich odniesť na zberný dvor.      

Bezplatný odvoz si môžu ľudia objednať prostredníctvom webstránky www.zberelektroodpadu.sk. Uzávierka objednávok je však najneskôr dva dni pred zberom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Banská Bystrica sa stala lídrom v zbere a recyklácii elektroodpadu
Obyvatelia Banskej Bystrice už tretí rok úspešne využívajú sieť stacionárnych červeno-bielych kontajnerov určených na zber malého elektroodpadu, batérií a akumulátorov.
viac
17.09.2020
Na jesenné upratovanie bude v Prešove k dispozícii 100 kontajnerov
Celkovo 100 veľkoobjemových kontajnerov pristavia Technické služby mesta Prešov (TSmP) vo vybraných lokalitách Prešova. Vo štvrtok sa začína jesenné upratovanie, ktoré potrvá do utorka (13. 10.).
viac
18.11.2020
Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie
Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.
viac
09.12.2020
Zber drobného elektroodpadu od decembra už aj v Petržalke
Zvýšiť podiel vytriedenej zložky z komunálneho odpadu v Petržalke majú aj červeno-biele kontajnery určené na zber drobného elektroodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %