Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.12.2016 10:55

Obyvateľov v obci ubúda, nový prírastok tu nemali už sedem rokov


Snímka: OcÚ


Obyvateľov v Kalinove, prvej oslobodenej obci na území bývalého Československa, stále ubúda. Momentálne tu žije 260 ľudí, väčšina z nich je v dôchodkovom veku.


"Obec je značne prestarnutá, o čom svedčí aj to, že posledných sedem rokov sa tu nenarodilo žiadne nové dieťa," uviedol pre TASR starosta obce Ivan Sivák. Problém vidí tiež v nedostatku pracovných miest. "Okolo 30 ľudí, ktorí majú trvalý pobyt v obci, tu ani nežijú, pretože sú za prácou vo svete," dodal.       

O tom, že ich tu kedysi žilo viac, svedčí i budova bývalej školy, ktorá v súčasnosti slúži ako denný stacionár pre seniorov. Už v roku 1910 sa v obci vyučovalo náboženstvo v rusínskom jazyku, ktorí obyvatelia Kalinova používajú dodnes. Dejiny školstva sa ale podľa slov Siváka začali písať ešte skôr. Traduje sa, že na obecnej škole už v roku 1872 prebiehalo vyučovanie dvakrát do týždňa.       

Koncom 50. rokov minulého storočia bola v Kalinove založená aj Lesnícka učňovská škola. Sídlila v budove bývalých kasární. Tie v minulosti slúžili pre tzv. financov a úradníkov, ktorí mali kontrolovať pohyb osôb v pohraničí. Škola mala v tých rokoch vlastný internát i jedáleň, navštevovalo ju viac ako 60 študentov z celého východného Slovenska. Od roku 1962 slúži ako sociálne zariadenie.       

Podľa slov Siváka sa v obci nachádza veľa starých domov, ktoré sú prázdne. "Niekedy je problém zohnať správcu tohto domu, aby si urobil okolo neho poriadok," vysvetlil. Mnohé zo stavieb využívajú na oddych aj chatári. Samospráva by prijala, ak by sa turistický ruch v obci rozvíjal. "Minulý rok sa nám podarilo vybudovať nové multifunkčné ihrisko pre obyvateľov obce, zároveň tu máme nový penzión, kde je možné prespať i stravovať sa," zdôraznil starosta s tým, že turisti majú možnosti, ako využívať toto miesto na oddych a relax.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V obci spustili petíciu za odvolanie starostu
V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.
viac
29.07.2016
Poskytovanie príspevku starostovi na dôchodkové doplnkové sporenie
Jednou z často kladených otázok je, či obec ako zamestnávateľ môže prispievať aj starostovi či primátorovi na dôchodkové doplnkové sporenie.
viac
23.09.2019
Novým starostom v obci Zemianska Olča sa v doplňujúcich voľbách stal Ivan Válek
Novým starostom obce Zemianska Olča v okrese Komárno sa stal 41-ročný Ivan Válek, zastupujúci starosta. Svoj hlas mu odovzdalo 844 voličov.
viac
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %