Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
14.05.2024 08:55

Ochrana mäkkých cieľov v školách


Snímka zdroj: MV SR


Rada vlády ako poradný, koordinačný a odborný orgán vlády SR pre oblasť prevencie kriminality rozhodla o zriadení pracovnej skupiny pre ochranu mäkkých cieľov.


Zriadenie pracovnej skupiny sa realizuje z dôvodu aktuálnej situácie a spoločenských hrozieb pre ochranu života a zdravia obyvateľov SR vo verejných priestoroch a objektoch.

Od januára 2024 pracuje Ministerstvo vnútra SR na ochrane mäkkých cieľov, zamerali sa najmä na základné a stredné školy. Školy už vypracovali bezpečnostné dotazníky, na základe ktorých budú môcť identifikovať riziká. Pre školy sa vyčlenilo 2050 policajtov a podľa Lucie Kurilovskej má každá základná a stredná škola svojho policajta, na ktorého sa môžu kedykoľvek obrátiť.

 Rezort vnútra chce spolu s ministerstvom školstva nastaviť v školách systém cvičení, ktorých súčasťou bude aj evakuácia budovy. V prípade hrozby je dôležité okamžite informovať linku 158. Pri opatreniach nechcú ísť cestou detektorov kovov, z psychologického hľadiska to nemá priaznivý vplyv na ďalší psychický vývoj a pobyt v škole. V rámci Rady vlády SR pre prevenciu kriminality boli vyčlenené milióny eur na kamerové systémy, ktoré budú pre obce a mestá s dôrazom na ich umiestnenie pri školách.

 Viac informácií k téme nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
16.11.2021
Projekt SaveGREEN sa zameria na ekokoridory pre cicavce či vodné zvieratá
Nový projekt SaveGREEN sa chce zamerať na funkčnosť ekologických koridorov nie len pre šelmy, ale aj pre menších cicavcov, vodných a na vodu viazaných živočíchov a hmyz. Taktiež plánujú mapovať výskyt týchto zvierat.
viac
08.12.2023
Ochrana obyvateľstva v prípade mimoriadnych udalostí: MV SR rozšírilo sieť sirén
Ministerstvo vnútra rozšírilo a zmodernizovalo s podporou fondov EÚ sieť sirén civilnej ochrany na varovanie obyvateľstva pri riešení následkov mimoriadnych udalostí.
viac
01.02.2024
MV podniká kroky v ochrane škôl. Začalo sa školenie policajtov prvého kontaktu
Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave odštartoval v stredu 31. januára 2024 vzdelávací cyklus v rámci projektu „Ochrana mäkkých cieľov“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %