Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.04.2020 09:30

Ochranári v spolupráci so študentmi pomáhajú pri migrácii žiab


Na snímke cesta vedúca do obce Voznica v okrese Žarnovica, na ktorej ochranári osadili zábrany zachytávajúce migrujúce obojživelníky. Snímka zdroj: (tasr).


Osadením zábran na migračných trasách aj tento rok ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy pomáhajú obojživelníkom pri ich presúvaní sa zo zimovísk v lese na miesta rozmnožovania.


Tentoraz do prác zapojili aj študentov Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici.       

Riaditeľ Správy CHKO Štiavnické vrchy Peter Farbiak v tejto súvislosti uviedol, že by v spolupráci chceli pokračovať aj v budúcnosti. „Ja som na Správe CHKO Štiavnické vrchy od minulého roka a toto je taká moja vízia,” podotkol s tým, že považuje za dôležité, aby mali študenti možnosť využívať poznatky nadobudnuté počas štúdia aj v praxi. „Aby vedeli, čo zahŕňa práca na jednotlivých správach, či už v chránených krajinných oblastiach, alebo národných parkoch. Aby vedeli, ako sa starať o chránené územie, rastliny a živočíchy,” poznamenal.       

Farbiak priblížil, že zábrany osádzajú každoročne v jarnom období, keď dochádza v niektorých lokalitách k veľkému úhynu obojživelníkov pri migrácii na miesta rozmnožovania. Často totiž musia prekonávať rôzne prekážky, ako sú frekventované pozemné komunikácie.

„Máme vytypované nejaké lokality, kde dochádza k veľkému presunu týchto obojživelníkov, a každoročne sa na týchto lokalitách osádzajú zábrany,” priblížil s tým, že tento rok ich osadili na dvoch miestach, a to pri obciach Brehy a Voznica v okrese Žarnovica. Na týchto miestach dochádza k migrácii ropuchy a skokana hnedého.      

„Osadením zábran sa naša činnosť nekončí. Pravidelne, minimálne dva-, trikrát do týždňa, chodíme a kontrolujeme zábrany. Ak sa tam nachádzajú obojživelníky, tak ich zozbierame a prenesieme do miest, kde sa rozmnožujú,” vysvetlil riaditeľ. Zábrany sú zároveň robené tak, aby navádzali a umožňovali obojživelníkom prechod aj koridorom vedúcim popod komunikáciu. Do miesta rozmnožovania sa tak dostanú aj samy prirodzene. Po skončení migrácie zábrany zase odstránia, aby ich mohli využiť aj ďalší rok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2020
Rozhľadňa s vynovenou expozíciou na Sitne je opäť otvorená
V okolí Banskej Štiavnice majú milovníci turistiky o dôvod viac, prečo sa vybrať na Sitno.
viac
19.03.2022
V Košickom kraji pribudne útulňa s unikátnou architektúrou
V Košickom kraji, priamo v prostredí Volovských vrchov, vznikne nová turistická útulňa s unikátnou architektúrou. Turistom poskytne nové možnosti zohriať sa alebo prenocovať.
viac
30.03.2023
Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby
Košickí lesníci spolu s dobrovoľníkmi aj túto jar prispievajú k ochrane migrujúcich žiab. Vo vybraných úsekoch ciest neďaleko Košíc už osadili zábrany. Uviedla to dobrovoľníčka a koordinátorka aktivity Ivana Fabianová. Zároveň vodičov žiada o ohľaduplnosť.
viac
12.03.2024
Ochranári vybudovali zábrany pre žaby a pomáhajú im s migráciou
Ochranári vybudovali v uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord pri Prešove migračné zábrany pre žaby. Apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní voči zvieratám i dobrovoľníkom, ktorí ich budú počas migrácie prenášať. Pre TASR to uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %