Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.05.2024 11:00

Ochranári vďaka žabím zábranám preniesli pri Hosticiach vyše 3000 ropúch


Ilustračná snímka TASR – Ján Siman


Ochranárom z Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina sa vďaka žabím zábranám podarilo cez frekventovanú cestu pri vodnej nádrži Hostice v okrese Rimavská Sobota tento rok preniesť vyše 3000 ropúch.


Akciu zameranú na zníženie mortality ropuchy bradavičnatej v tejto lokalite spolu s dobrovoľníkmi vykonávajú každý rok. CHKO o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.         

Popri ceste neďaleko vodnej nádrže Hostice boli začiatkom jari na najproblematickejšom úseku vybudované žabie zábrany v celkovej dĺžke 400 metrov. V ďalšom približne 500 metrov dlhom úseku bez zábran ochranári s dobrovoľníkmi vykonávajú kontrolu a prenos jedincov počas kritického obdobia. Tým sú najmä mesiace marec a apríl, keď ropuchy migrujú zo zimovísk na miesta, kde sa vyliahli, a teda do vodnej nádrže Hostice.

"Našou úlohou bolo zastaviť ich pomocou zábran na ich migračnej trase, ktorú majú geneticky zakódovanú a ktorá križuje aj dotknutú cestnú komunikáciu. Jedince boli zachytené a následne denne prenášané cez kritický úsek cestnej komunikácie na druhú stranu, odkiaľ mohli pokračovať vo svojej migračnej trase smerom do vodnej nádrže Hostice," priblížili ochranári s tým, že tento rok sa im cez frekventovanú cestu podarilo preniesť vyše 3000 ropúch.         

CHKO Cerová vrchovina upozorňuje, že pod kolesami áut pri jarnej migrácii každoročne uhynie veľké množstvo obojživelníkov, ktoré putujú na miesto rozmnožovania a na trase musia prekonať frekventované cestné komunikácie. Budovanie dočasných zábran je podľa ochranárov len málo efektívne riešenie, vhodnejším opatrením by bola výstavba migračných podchodov.         

"Najvýznamnejším opatrením na ochranu obojživelníkov je však ochrana a zachovanie mokradí v krajine. U obojživelníkov dospelé jedince nakladú počas reprodukčného obdobia veľa vajíčok, ale bez prítomnosti mokradí nemôže prebiehať ich ontogenetický vývin," dodali ochranári.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2019
Otvorenie výstavy „30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” vo Fiľakove
Po Rimavskej Sobote a Lučenci si budú môcť záujemcovia pozrieť výstavu s názvom “30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine” aj vo Fiľakove.
viac
08.04.2020
Na Počúvadle monitorujú ochranári výskyt bobrov
Na jazere Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice monitorujú ochranári výskyt bobrov. Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Peter Farbiak priblížil, že na Počúvadlo prišli tieto zákonom chránené živočíchy pravdepodobne po potoku Sikenica.
viac
02.06.2023
V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami
V Letnej doline pri obci Ratka na úpätí Cerovej vrchoviny pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami. Slúžiť bude na apiterapiu i vzdelávanie mládeže v oblasti života včiel a starostlivosti o ne. Informovala o tom Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
03.04.2024
Ochranári zo Slovenského raja stavajú na ochranu žiab zábrany
K jarnému obdobiu patrí aj migrácia obojživelníkov k vodným nádržiam, miestam ich rozmnožovania. Ak im v ceste stojí komunikácia, množstvo jedincov zahynie pod kolesami áut. Stáva sa to aj v kompetenčnom území Správy Národného parku (NP) Slovenský raj, preto ochranári stavajú okolo cesty zábrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %