Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.11.2016 03:14

Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka


Čiližský potok je pozostatkom bočného ramena Dunaja a jedným z posledných vodných tokov s prirodzeným charakterom v slovenskej časti Podunajskej nížiny.


Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.


Ochrancovia prírody zároveň obnovili 536 hektárov mokradí, 103 hektárov vlhkých kosných lúk a 155 hektárov trstinových porastov. Obnovený potok si dnes priamo na mieste pozrel aj minister životného prostredia László Sólymos.      

Kvôli zásahom človeka dochádzalo hlavne v minulom storočí k postupnému odvádzaniu jeho vôd až nakoniec viac ako 20 kilometrov jeho koryta zostalo úplne bez vody.      

Práce na jeho obnove začali ochranári z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) spolu s vodohospodármi v roku 2013. Prehĺbili zanesené úseky, rozšírili zúžené koryto, odstránili nefunkčný vodohospodársky objekt, čiernu skládku stavebného odpadu a taktiež vybudovali stavidlá na zadržanie vody v mokradiach.      

Najkomplikovanejšia časť obnovy potoka sa týkala miesta, kde bol prerušený dvoma odvodňovacími kanálmi. „Tu sme vybudovali dve zhybky, vodohospodárske objekty umožňujúce mimoúrovňové križovanie dvoch tokov, ktoré prevádzajú tok Čiližského potoka popod kanál a umožňujú tak zavodniť suché časti,“ uviedla manažérka projektu BROZ Katarína Tuhárska.      

Investície do obnovy potoka dosiahli výšku približne 800 000 eur, z toho 75 percent poskytla Európska komisia v rámci projektu zameraného na ochranu hraboša severského panónskeho. Ide o kriticky ohrozený druh, ktorý okrem mokradí Podunajska nežije nikde inde na svete.      

"Sme veľmi radi, že môžeme byť teraz tu a po 30 rokoch púšťať nový život do Čiližského potoka. Je to dôležité pre Žitný ostrov a je to dôležité pre životné prostredie a ochranu prírody,“ dodal Sólymos.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
23.04.2020
Skalica pokračuje v regenerácii verejného priestranstva
Mesto Skalica pokračuje v projekte s názvom Regenerácia vnútrobloku sídliska na ulici Mallého. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu bola mestu Skalica schválená dotácia na účel zveľadenia prostredia.
viac
21.07.2020
Mesto podporí v grantovom systéme projekty sumou vyše 100 000 eur
Mesto Žilina podporí sumou viac ako 82 000 eur projekty v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia, sociálnej a zdravotnej oblasti. Inštitúcie, ktoré v rámci grantového systému uspeli so žiadosťami, dostanú z rozpočtu mesta vyše 24 000 eur.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %