Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.11.2019 01:05

Ochranári vyčistili „skrytý“ ostrov na Senianskych rybníkoch


Ilustračná snímka (tasr)


V snahe zatraktívniť Senianske rybníky pre vzácne vtáčie druhy vyčistili ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko jeden z troch ostrovov nachádzajúcich sa v tejto lokalite.


 Ako o tom informovali na internetovej stránke správy, nízka vegetácia by na ostrov mohla k hniezdeniu prilákať čajky smejivé alebo rybáre riečne.       

Národná prírodná rezervácia Senianske rybníky rozprestierajúca sa v okresoch Michalovce a Sobrance patrí medzi najvýznamnejšie hniezdne a migračné lokality vzácnych, ohrozených a zraniteľných vodných vtákov na Slovensku. Nachádzajú sa v nej tri ostrovy, z ktorých dva sú zarastené kríkmi, stromami a, ako uvádzajú ochranári, hniezdia na nich kolónie chavkošov nočných, beluší malých, čajok bielohlavých či kormoránov veľkých.

"Tretí ostrov, ktorý je najviac ukrytý pred zrakom návštevníkov, bol dlhé roky sčasti zarastený a čiastočne zatrávnený, ale nevyužívali ho na hniezdenie žiadne brodivce. Vzhľadom k tomu, že v lokalite chýba ostrov bez vysokej vegetácie, ktorý by na hniezdenie mohli využívať napríklad čajky smejivé alebo rybáre riečne, rozhodli sme sa tento tretí ostrov vykosiť, vyčistiť od kríkov a zlepšiť tak podmienky pre vzácne vtáčie druhy," vysvetlili na internete svoj zámer ochranári. Ako však uvádzajú, či sa ostrov s rozlohou viac ako 1000 metrov štvorcových čajkám a ďalším druhom zapáči, ukáže až budúca hniezdna sezóna.      

 Vďaka zmene manažmentu prírodných podmienok, úprave vodného režimu, kedy na jar ochranári napustili do rybníkov menej vody, sa do chráneného vtáčieho územia tento rok po dlhom čase vrátili pre východné Slovensko zriedkavé vtáčie druhy. Čoríky čierne napríklad, ktoré na Slovensku hniezdia len na Senianskych rybníkoch, tu ochranári zaznamenali po 30 rokoch. Letné pozorovania tiež preukázali najpočetnejšie hniezdenie vzácneho druhu bahniaka, šišilky bocianovitej od roku 1976.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2016
Petíciu za zachovanie ostrova Sihoť podpísalo viac ako 2000 ľudí
Petíciu za zachovanie bratislavského ostrova Sihoť ako významného, strategického a najstaršieho vodárenského zdroja podpísalo za prvé tri dni od jej spustenia viac ako 2000 ľudí.
viac
16.11.2018
Žilinská župa sa pustila do revitalizácie Slanického ostrova
Vedenie Žilinskej župy chce Slanický ostrov skrášliť a upraviť. Prvým krokom je čistenie ostrova. V týchto dňoch sa odstraňujú náletové dreviny v tej časti ostrova, ktorá smeruje do Námestova.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
28.04.2021
Medzinárodný projekt má pomôcť rozvoju ekoturizmu vo Vtáčom raji
Prispieť k rozvoju ekoturizmu založenom na pozorovaní vtáctva má v oblasti Senianskych rybníkov na dolnom Zemplíne európsky projekt BirdTour.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %