Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.03.2021 09:10

Očkovanie v PSK je ohrozené


Ilustračná snímka


Kraj apeluje na ministerstvo zdravotníctva s prenesením kompetencií.


Prešovský samosprávny kraj upozorňuje na chaos pri očkovaní zo strany Národného centra zdravotníckych informácií. Doteraz mu totiž nesprístupnilo dáta na víkendové očkovanie a zaregistrovaným poslalo potvrdzujúce SMS správy s nesprávnymi údajmi očkovania.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračuje tento víkend (20. a 21. 3.) v očkovaní vo svojich troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v Prešove, Humennom a Poprade. Po dnešnom upozornení Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na nesprávne adresy a chýbajúce alebo zdvojené časy v potvrdzujúcich SMS správach pre zaregistrovaných uchádzačov, sa kraj opäť stretáva s nedostatkami na strane NCZI.

„Vo všetkých troch našich veľkokapacitných očkovacích centrách už máme k dispozícii zakontrahované vakcíny na víkendové očkovanie. Národné centrum zdravotníckych informácií nám však doteraz nesprístupnilo dáta zaregistrovaných uchádzačov. Navyše, aj keď rezervačný systém ešte hlási pre Prešov 230 voľných miest na sobotu a 1400 miest na nedeľu, nie je možné sa na očkovanie prihlásiť,“ načrtol aktuálnu situáciu predseda PSK Milan Majerský.

Namiesto prihlásenia do veľkokapacitného očkovacieho centra v Prešove ponúkne systém uchádzačovi najbližšie možné miesto v Poprade, Žiline či Bratislave. Samospráve nie je jasné, prečo sa uchádzači nemôžu na očkovanie zaregistrovať, aj keď sú ešte voľné kapacity.

„Veľkokapacitné očkovacie centrá sú na víkendové očkovanie pripravené. Rovnako aj očkovacie tímy a administratívni pracovníci. Obávam sa však, že nebudeme mať koho očkovať. A to nie preto, že by ľudia nemali o očkovanie záujem, ale z dôvodu chaosu na strane ministerstva zdravotníctva a Národného centra zdravotníckych informácií. Príprava veľkokapacitných očkovacích centier nás každý týždeň stojí nemalé množstvo námahy, rovnako aj financií. Doteraz sme vynaložili na víkendové očkovania v našich veľkokapacitných očkovacích centrách viac ako 100-tisíc eur. Zatiaľ nám nebolo refundované ani jedno euro. Chcem preto apelovať na ministerstvo zdravotníctva, aby prenieslo kompetencie v súvislosti s očkovaním vo veľkokapacitných očkovacích centrách na samosprávne kraje. Sme pripravení všetky náležitosti, avšak s finančnou podporou štátu, riešiť vo vlastnej réžií. A to od registrácie až po samotné očkovanie,“ uviedol M. Majerský.

PSK má na tento víkend zakontrahovaných 5025 vakcín od ministerstva zdravotníctva. Konkrétne pre VKOC v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej 18 v Prešove 3225 vakcín, pre VKOC v telocvični SOŠ technickej na Kukučínovej 12 v Poprade a VKOC v telocvični Obchodnej akadémie na Komenského 1 v Humennom po 900 vakcín. V Prešove bude očkovať osem tímov v sobotu a nedeľu (20. a 21. 3.), v Poprade a Humennom po päť očkovacích tímov len v sobotu (20. 3.).

 

 

***

 

Autor: (ts-PSK-Lea Heilová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
06.03.2021
Kraj pripravil na víkend dve veľkokapacitné centrá v Prešove a Humennom
Prešovský samosprávny kraj cez víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá, a to v Prešove a v Humennom. K dispozícii bude mať vyše šesť tisíc očkovacích dávok Astra-Zeneca. Vakcínu proti Covid-19 dostanú priorizované skupiny, o ktorých rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %