Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.01.2024 10:05

Od januára je zakázané držať psa na reťazi v chovnom zariadení či v domácnosti


Ilustračná snímka: Pixabay.com


Od januára 2024 je zakázané držať psa na prostriedku na uväzovanie v chovnom zariadení či v domácnosti. Končí sa dvojročné prechodné obdobie, ktoré malo držiteľom psov slúžiť na prípravu vhodných chovných podmienok bez reťaze. Upozornila na to Sloboda zvierat.


Zákaz držania psa na reťazi priniesla novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2022. Prvé dva roky sa zákaz týkal len psov narodených po tomto dátume.         

"Napriek veľkým kompromisom ide o obrovské víťazstvo pre psy na Slovensku. Každý, kto plánuje psíka, si musí uvedomiť, že reťaz už nie je cesta. Veríme, že zákon prinesie viac rozvahy a zodpovednosti," zdôraznila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.         

V chovnom zariadení vrátane domácnosti sa zakazuje chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie, okrem chovu alebo držby nebezpečného psa. "To neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov," vyplýva z novelizovanej legislatívy.         

Výnimku tvorí aj krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru alebo jeho kŕmenia alebo pri výcviku psa. Zákaz neplatí ani pri uviazaní služobného psa alebo psa určeného na osobitný účel počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený. Za porušenie zákazu hrozí pokuta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Postrek obmedzuje zber lesných plodov v časti vojenských lesov na Záhorí
V časti vojenských lesov na Záhorí je až do 24. septembra zákaz zberu lesných plodov. Dôvodom je aplikácia chemického postreku, ktorý má zabrániť ďalšiemu rozšíreniu listožravého hmyzu - húseníc hrebenárky borovicovej.
viac
03.08.2017
Platí zákaz vstupu do časti vojenských lesov na Záhorí
Na území Vojenského obvodu Záhorie platí od dnešného dňa až do odvolania pre vysoké riziko vzniku požiarov dočasný zákaz vstupu do časti vojenských lesov. Zároveň platí pre celé územie prísny zákaz zakladania ohňov a manipulácie s otvoreným ohňom, ako aj prísny zákaz fajčenia.
viac
13.07.2019
Petíciu za zákaz reťazí pre psov podpísalo 50-tis. ľudí
Občianske združenie Sloboda zvierat v piatok odovzdalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR petíciu za zákaz držania psov na reťazi. Rezort potvrdil, že sa petíciou bude zaoberať tak, ako mu to ukladá zákon.
viac
18.12.2020
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 na svojom území hazard
Bratislava zakáže od 1. januára 2021 umiestnenie herní a kasín na svojom území. V budúcnosti, po vypršaní licencií, sa tak už nebudú môcť nachádzať v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu, či v bytových domoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %