Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.01.2022 12:35

Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo vyše 10 000 obalov


Ilustračná snímka: (tasr).


Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo viac ako 10 000 nápojových obalov. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Zálohovanie nápojových fliaš a plechoviek sa podľa nej sľubne rozbieha.


"Hlavnou úlohou bolo pripraviť ho k 1. januáru tak, aby boli všetky potrebné procesy na strane správcu, výrobcov aj obchodníkov pripravené na ostrú prevádzku, čo sa podarilo," podotkla Morvai.       Celá práca sa podľa Morvai začína najmä teraz. Reálne fungovanie zálohovania ukáže, kde sú slabiny, ktoré treba riešiť. Počas testovania systému narazili na drobné nedostatky, v spolupráci s partnermi však našli riešenie, tvrdí.

"Databázy registrovaných zálohovaných obalov sú priebežne aktualizované, toky dát a odoberanie zálohovaných obalov sú vytestované, dopĺňajú sa aj menšie prevádzky s ručným odberom," zhodnotila Morvai. Dodala, že Správca zálohového systému pozoruje zvýšený záujem spotrebiteľov, ktorí príchod systému vítajú a oboznamujú sa s ním.

Na Slovensku je od 1. januára spustených takmer 2000 odberných miest na zálohované obaly. Morvai pripomína, že v súčasnosti je v rámci zálohovania polročné prechodné obdobie, kým sa systém rozbehne naplno. Na pultoch budú počas januára a začiatkom februára pribúdať nové registrované obaly s označením "Z-Zálohované". Zároveň sa do konca júna 2022 dopredajú staré zásoby nezálohovaných obalov. Tieto obaly bez označenia podľa Morvai patria do triedeného zberu.

Zálohované fľaše a plechovky sú označené veľkým písmenom "Z" v šípkach, ktorý je v blízkosti čiarového kódu spolu s textom "zálohované". Výška zálohy je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, a to 15 eurocentov. Distribútor musí zo zákona uvádzať cenu nápoja oddelene od zálohy obalu, ktorá sa potom nakupujúcemu zaúčtuje pri pokladnici.

Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
18.02.2021
Čo prinesie (neprinesie) zálohovanie PET fliaš a plechoviek?
Dnes obyvatelia slovenských miest a obcí vytriedia približne 60 percent PET fliaš, pričom toto percento od zavedenia zákona o odpadoch v polovici roka 2016 každým rokom rastie. Konštatuje to Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
20.09.2021
Ako triedime - pripravujeme k recyklácii - kovy
Kovy možno recyklovať donekonečna. S ohľadom na postupujúce klimatické zmeny pripomíname, že ich výroba z prvotných surovín je spojená s vysokou spotrebou energií, vrátane produkcie skleníkových plynov.
viac
12.11.2022
Na Slovensku sa vyzbieralo vyše 692 miliónov zálohovaných obalov
K piatku 11. novembra 2022 sa na Slovensku vyzbieralo vyše 692 miliónov kusov zálohovaných PET fliaš a plechoviek. Správca zálohovania o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %