Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.11.2018 06:50

Odborná porota ocenila 59 najlepších amatérskych fotografov


Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli 9. novembra 2018 v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách. Na snímke spoločná fotografia ocenených a porotcov. FOTO TASR - Henrich Mišovič.


Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách.


      Do celoštátneho kola 46. ročníka súťaže postúpilo 365 amatérskych fotografov s viac ako 700 dielami z ôsmich krajov Slovenska. Súťažili vo vekových skupinách deti, mládež, dospelí a v kategóriách čiernobielej a farebnej fotografie. Osobitnú kategóriu tvorila multimediálna prezentácia. Členovia odbornej poroty, v ktorej sa stretli fotografi, lektori a pedagógovia, udelili celkovo 59 ocenení, z toho 27 cien a 32 čestných uznaní. "Ukazuje sa, že semiotické narábanie s vizuálnymi prvkami vo fotografiách vystavených autorov je čoraz naliehavejšie, umožňuje im totiž interpretovať svet okolo nás, naše prežívanie a hlavne naše pocity," povedala predsedníčka poroty Petra Cepková. Podľa jej slov tohtoročná súťaž priniesla kombináciu rôznorodých a veľmi kvalitne prevedených fotografických prác.        

Podľa porotcu Rudolfa Lendela rastie účasť a záujem najmä mladých autorov do 16 a do 21 rokov. „Každý rok vidno ich vyššiu vyspelosť, ktorá sa prejavuje v ucelených cykloch či sériách fotografií na jednu tému alebo zobrazujúcich príbeh. Prispievajú k tomu aj vzdelávacie aktivity regionálnych osvetových stredísk, fotoklubov a Národného osvetového centra,“ zhodnotil ďalší z porotcov Jozef Sedlák.       

Výstava AMFO 2018 bude v Nitre do 25. novembra, následne sa presunie do priestorov Národného osvetového centra v Bratislave. V máji budúceho roka bude vybraná kolekcia fotografií prezentovaná na českej národnej súťaži vo Svitavách. Sprievodný program výstavy v Nitre bude pokračovať do 11. novembra. "Súčasťou trojdňového programu sú semináre o fotografii, workshopy, fotografovanie v Nitre, sprievodné fotografické výstavy a diskusie," informovala Daniela Gundová, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.         

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2018
Hľadá sa kniha roka PSK 2017
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci s regionálnymi knižnicami finišuje so súťažou Kniha roka PSK 2017. Tituly, ktoré boli vydané v minulom roku a sú späté s regiónom, je možné nominovať do konca januára.
viac
02.02.2018
Najstaršia a najprestížnejšia súťaž amatérskych fotografov na Slovensku
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok pripravuje už 46. ročník regionálneho kola súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018.
viac
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
17.09.2018
Ružinov hľadá najlepších slovenských primášov
Bratislavský Ružinov v spolupráci s miestnou organizáciou Cultus Ružinov hľadajú najlepších slovenských primášov. V rámci tohtoročnej rovnomennej súťaže hľadajú najlepších vedúcich hudobníkov, ktorí hrajú prím, teda prvé husle v ľudovej cimbalovej kapele, či v inom hudobnom súbore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %