Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.10.2022 12:45

Odkaz pre starostu hodnotil najlepšie samosprávy za rok 2021


Odkaz pre starostu


Odkaz pre starostu hodnotil najlepšie samosprávy za rok 2021. Podnety od občanov najlepšie riešila Trnava, za komunikáciu si ocenenie odnieslo Hlavné mesto SR Bratislava. Medzi menšími samosprávami zvíťazili v obidvoch kategóriách už po tretí krát po sebe Malacky.


  Zlaté vedro za riešenie podnetov si spomedzi väčších samospráv odniesla Trnava. V roku 2021 úspešne vyriešila 987 podnetov, ktoré jej občania nahlásili prostredníctvom aplikácie a webu Odkaz pre starostu. Druhé a tretie priečky tento rok obsadili mestské časti Bratislavy: Rača a Vrakuňa.

Medzi menšími samosprávami pod 20 000 obyvateľov si najlepšie počínali Malacky, nasledované mestom Púchov, tretie miesto obsadil Sabinov. Tím Odkazu pre starostu hodnotil v osobitnej kategórii aj komunikáciu.

V tejto oblasti sa spomedzi väčších samospráv najlepšie darilo magistrátu mesta Bratislava, ktorému za uplynulý rok obyvatelia nahlásili až 3223 podnetov. Hneď za ním sa umiestnila Dubnica nad Váhom, tretie miesto obsadil Martin.

Medzi menšími samosprávami opäť najlepšie komunikujú Malacky, nasledované Sabinovom a Starou Ľubovňou. Malacky si prvé miesto v obidvoch kategóriách odnášajú už po tretíkrát a občania službu využívajú čoraz viac – tento rok v Malackách nahlásili až 373 podnetov, z ktorých mesto úspešne vyriešilo 253.

Každoročné ocenenie Zlaté vedro udeľuje Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) samosprávam zapojeným do projektu Odkazprestarostu.sk, pomocou ktorého môžu ľudia jednoducho nahlasovať problémy vo svojom okolí samospráve. V roku 2021 užívatelia webstránky a mobilných aplikácii pridali spolu viac ako 18-tisíc podnetov. Samosprávy z nich zatiaľ úspešne vyriešili 41 % podnetov.  Prostredníctvom tohto portálu momentálne so svojimi obyvateľmi komunikuje viac ako 170 samospráv po celom Slovensku.

Najčastejšou kategóriou, v ktorej v roku 2021 užívatelia nahlásili až 4661 podnetov, bola zeleň a životné prostredie. Nahlásené podnety sa týkali aj zlého parkovania či vrakov, mestského mobiliáru, nesprávneho dopravného značenia, či vizuálneho smogu. Popri hodnotení riešenia aktuálnych podnetov sa plánuje tím Odkaz pre starostu zamerať aj na staršie podnety, keďže práve tie sú pre mestá a obce často náročnejšie na vyriešenie.

Bližšie informácie a celkové výsledky sú dostupné TU.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2021
Vo veku 42 rokov zomrel starosta Bernolákova R. Červienka
Vo veku 42 rokov zomrel starosta obce Bernolákovo Richard Červienka. Obec o tom informuje na svojom webe s tým, že starosta v utorok ráno prehral boj s chorobou.
viac
28.09.2021
Najlepšou samosprávou v rámci Odkazu pre starostu je Dubnica nad Váhom
Portál Odkaz pre starostu opäť rozdával samosprávam vysvedčenia. Za rok 2020 je v komunikácii s obyvateľmi najlepšou samosprávou nad 20-tisíc obyvateľov Dubnica nad Váhom.
viac
22.01.2022
D. Krajčír: Pre Devínsku Novú Ves bol minulý rok náročný, ale aj úspešný
Vzhľadom na množstvo úloh, ktoré priniesla pandémia nového koronavírusu i často sa meniaca legislatíva, ktorá ovplyvnila mestskú časť, bol uplynulý rok 2021 náročný pre všetkých, obyvateľov aj samosprávu.
viac
27.09.2022
Za najlepšie riešenie podnetov občanov ocenili Trnavu a Malacky
Podnety občanov riešili vlani najefektívnejšie Trnava a Malacky. V utorok im portál odkazprestarostu.sk udelil ocenenie Zlaté vedro určené pre najlepšie samosprávy za rok 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %