Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
30.09.2022 08:25

Odmeny i zvýšenie platov pre verejnú správu budú mesto stáť 200 000 eur


Ilustračná snímka.


Odmeny vo výške 500 eur pre zamestnancov vo verejnej správe a schválené zvýšenie miezd v zmysle kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa vyjdú mesto Bojnice na približne 200.000 eur. Peniaze vyčlenilo v tretej úprave rozpočtu, ten je po novom schodkový.


Zmenu schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (28. 9.).

"Hlavné zmeny v rozpočte vyplynuli zo zákona a prijatých opatrení, usmernení zo strany vlády. Jednoznačne nám tam vstupuje prijatý dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, keď vláda schválila zamestnancom k 31. augustu odmeny vo výške 500 eur, ďalej je to zvýšenie platov od 1. júla o tri percentná," načrtla vedúca finančného oddelenia mestského úradu v Bojniciach Klaudia Bartková.

Vyčlenenie financií na tento účel podľa nej spravilo mestu takzvaný škrt cez rozpočet, doposiaľ totiž nedostalo usmernenie, odkiaľ budú kryté tieto zdroje a muselo ich zapojiť do rozpočtu. "To boli požiadavky od všetkých organizácií, každý totiž hospodári s tým, čo má. Museli sme zapojiť originálne kompetencie a dostali sme sa do schodku rozpočtu vo výške 216 000 eur," ozrejmila.

Odmeny a zvýšenie platov vyjdú samosprávu kúpeľného mesta na približne 200 000 eur, samospráva sa podľa vedúcej finančného oddelenia snažila presunúť výdavky z iných bežných výdavkov a služieb, ktoré nečerpala, nezvyšovala tak všetky kapitoly rozpočtu. "Dokonca sme sa snažili zreálniť aj príjmy, ktoré sme zvýšili o 109.000 eur, ale na tieto výdavky nám to nestačilo," podotkla Bartková.

Mesto v rámci úpravy rozpočtu zrušilo i kapitálový výdavok vo výške viac ako 100 000 eur na nákup pozemkov pod autokempingom, keďže investíciu zatiaľ nebude realizovať a nemá na ňu dostatočné zdroje. Ostatné kapitálové výdavky v rozpočte ponechalo, keďže sú naviazané na projekty v realizácii, dodala Bartková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
30.11.2021
Obyvatelia Bojníc budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu
Bojničania budú môcť rozhodnúť o využití časti financií z mestského rozpočtu. Pravidlá participatívneho rozpočtu určuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %