Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
10.10.2022 11:40

Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú


Na snímke Vodopád Bystrô na Podpoľaní. Snímka zdroj: (tasr).


Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú. K prácam, ktoré tu uskutočňujú, patrí najmä vybudovanie trvácnych bezpečných stúpačiek a zábradlí k vodopádu.


Potvrdila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Pripomenula, že turistov a návštevníkov pre práce prosia o zvýšenú opatrnosť a rešpektovanie prípadných obmedzení. "Platiť budú podľa aktuálnej potreby pri zabezpečovaní prác," zdôraznila.

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35 000 eur. "Časť zdrojov poslúži na vylepšenie záchytného parkoviska a vybudovanie informačných tabúľ pod vodopádom," spomenula hovorkyňa.

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec uviedol, že vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. "Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré - Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu," uzavrel.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
04.11.2022
Poľana prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií
Chránená krajinná oblasť - Biosférická rezervácia (BR) Poľana vo štvrtok prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií. Informovala o tom Miriam Turayová zo správy s tým, že celý svet si pripomína tento deň prvýkrát v histórii.
viac
14.12.2022
Okolie Vodopádu Bystrô na Poľane plánuje BBSK ďalej rozvíjať
Práce na obnove okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane sú ukončené, v pláne je však toto miesto naďalej zatraktívňovať. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
02.05.2024
Mesto obnovuje prístrešok a okolie medokýša pri kúpalisku
Mesto Detva v súčasnosti obnovuje prístrešok a okolie medokýša pri kúpalisku. TASR o tom informoval hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %