Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.06.2020 12:25

Opustené budovy na Kačici plánuje BBSK zmeniť


Vizualizácia projektu od CBRE.


Banskobystrický samosprávny kraj včera (24. 6.) poslancom, médiám i verejnosti predstavil svoj zámer nového využitia opusteného areálu a budov bývalého SOU stavebného na Kačici v Banskej Bystrici.


Ten je zaujímavý hneď z viacerých dôvodov: vznikne tu populárno-vedecké centrum zamerané na vesmír a prírodné vedy, nový priestor pre kultúru s divadelnou sálou a projekt bude samofinancovateľný.

Takmer desať rokov opustené budovy a areál bývalej strednej školy na Komenského ulici v Banskej Bystrici dostanú nové využitie, ku ktorému sa bude môcť vyjadriť aj verejnosť. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) včera po prvý raz predstavil svoj zámer poslancom, novinárom i obyvateľom a začína tak diskusiu o tom, ako by priestor na Kačici mohol v horizonte štyroch rokov vyzerať.

„Chceme byť ľuďom na Kačici dobrými susedmi a spoločne s nimi vytvoriť projekt, ktorý bude prínosom pre komunitu i celý kraj. Nechceme ísť cestou, že sa budeme nevyužívaných budov zbavovať a odovzdáme ich do rúk developerom. Tak by sme úplne stratili kontrolu nad verejným priestorom a nikdy mu nedokázali dať aj verejnoprospešnú funkciu,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Túto myšlienku podporili v decembri minulého roka svojim hlasovaním aj krajskí poslanci, keď odsúhlasili vznik spoločnosti Služby rozvoja budov BBSK. Jej primárnym účelom je nachádzať nové využitie budovám, ktoré sú v majetku kraja, ale prestali plniť svoju pôvodnú funkciu.

V prípade bývalého SOU stavebného na Kačici by sa sem mal vrátiť život v podobe moderného a interaktívneho populárno-vedeckého centra zameraného na vesmír a prírodné vedy, novej divadelnej sály a priestorov pre rozvoj Bábkového divadla na Rázcestí, kancelárií, obchodov a služieb.

„Úpravami tiež prejde samotný areál, v ktorom pribudne zeleň, parkové a hracie prvky a ďalšie komponenty, pri ktorých budeme zohľadňovať želania obyvateľov samotnej lokality. Tých sa v dotazníku pýtame aj na to, aké prevádzky a služby im tu chýbajú a odpovede budeme zohľadňovať pri výbere budúcich nájomcov komerčných priestorov,“ doplnil Ondrej Lunter.

Dotazník môžu záujemcovia vyplniť do konca júla online TU.

 

Dotknite sa vedy

Prezentáciu zámeru pre poslancov pripravil BBSK na stredu ráno, po nej nasledovala tlačová konferencia a v popoludňajších hodinách predstúpili zástupcovia kraja, hvezdárov, kultúry a spoločnosti CBRE, ktorá pripravila prvotnú štúdiu tak, aby bol projekt samofinancovateľný, pred budúcich susedov priamo na Kačici.

„Banská Bystrica disponuje len pozorovateľňou na Vartovke a vlastné priestory pre popularizáciu vedy nemá. Preto sme takýto projekt uvítali a boli by sme radi, aby vedecké centrum bolo ozdobou projektu na Kačici. Vo všeobecnosti prevláda názor, že veda je komplikovaná na štúdium a ľudia majú pred ňou rešpekt. Hlavnou úlohou zážitkového vedeckého centra by mala byť popularizácia astronómie, prírodných a technických vied, ľudia by mali stratiť bariéry a dotknúť sa vedy zábavným, interaktívnym a hravým spôsobom,“ povedal Stanislav Kaniansky, vedúci Hvezdárne v Banskej Bystrici.

Inšpirácie čerpali z vedeckých centier a parkov nielen v Európe, ale aj inde vo svete, súčasťou expozície by mala byť napríklad aj virtuálna realita či prepojenie s oblohou v exteriérovej časti projektu.

„V Čechách je v každom krajskom meste vybudované veľké vedecké centrum alebo park, u nás sa nachádzajú len v Bratislave a v Košiciach a banskobystrické centrum by tak bolo len tretím na Slovensku,“ doplnil Stanislav Kaniansky s tým, že zaberať by malo plochu 800 metrov štvorcových a určené je pre všetky vekové kategórie – od detí z materských škôl až po dospelých.

Ľudia by v expozícii mali vedieť stráviť približne hodinu, odhadovaná vstupná investícia do samotného vybavenia je viac ako milión eur a peniaze by bolo možné získať napríklad aj z eurofondov.

Multifunkčná sála

S investíciou približne 600-tisíc eur počíta projekt pri vybavení divadla a multifunkčnej divadelnej sály. Z priestorov vily Dominika na Skuteckého ulici by sa sem presťahovalo populárne Bábkové divadlo na Rázcestí, čím by kraj vyriešil jeho dlhotrvajúce priestorové problémy.

„Momentálne priestory neumožňujú ďalší rozvoj divadla, čo je škoda. Návštevnosť priamo na domácej scéne je vysoká a bola by vyššia, ak by malo divadlo adekvátne priestory, ktoré by boli dôstojné pre návštevníkov i hercov. Rovnako by tu vznikol priestor pre rozšírenie etablovaného festivalu s medzinárodnou účasťou Bábkarská Bystrica,“ povedal Peter Černek, vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK.

Multifunkčná sála by nielen zdvojnásobila priestor pre návštevníkov bábkového divadla, ale tiež by umožnila konanie konferencií či rokovaní zastupiteľstiev BBSK, pre ktoré si kraj momentálne priestory musí prenajímať.

Samofinancovateľný model „Hniezda“

Prvotnú štúdiu, s ktorou Banskobystrický samosprávny kraj vstupuje do verejnej diskusie o budúcnosti Kačice, vypracovala spoločnosť CBRE, ktorá je lídrom v realitnom poradenstve. Tá začala pracovať s konceptom hniezda, ktoré by malo ľudí spájať a vytvárať im priestor pre komunitný život.

„Hniezdo by malo v sebe kumulovať tri základné funkcionality – verejnoprospešnosť v podobe kultúry a edukácie, komerčné priestory, ktoré by mali generovať zisk z prenájmov a priestory pre verejný sektor a drobné služby. Tie budú vo vzájomných pomeroch tak, aby bol projekt dlhodobo udržateľný, ekologický a samofinancovateľný,“ povedal Tomáš Pecek zo CBRE.

Prvotný návrh počíta s divadelnou sálou v tvare asteroidu, ktorá by bola aj vizuálnym prepojením vedy a kultúry, so zelenými strechami či vodnými prvkami. K samotnému vizuálu má však stále priestor vyjadriť sa laická i odborná verejnosť.

„Je pre nás dôležité, aby sme našli riešenie, ktoré by malo pridanú hodnotu pre všetky skupiny obyvateľov kraja a ktoré by zároveň nezaťažilo rozpočet BBSK. Financovanie je nastavené z úverových zdrojov a projekt je prepočítaný tak, že splátky i prevádzku vykryjú komerčné príjmy z prenájmov. Vďaka tomuto inovatívnemu prístupu sa dokážeme pustiť aj do väčších projektov, ktoré by boli len z rozpočtu kraja nerealizovateľné. V tomto konkrétnom prípade hovoríme o celkovej sume približne 6,5 milióna eur,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
25.07.2020
Rekonštrukcia Istropolisu by mala zohľadniť aj budúcu vlakovú stanicu Filiálka
Po tom, ako majiteľ Istropolisu predstavil projekt nového kultúrno-spoločenského centra, bratislavská župa navrhuje v projekte zohľadniť aj budúcu železničnú stanicu Filiálka.
viac
08.02.2021
V Trnave začína vznikať kreatívne centrum
Trnavská župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %