Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.06.2018 11:59

Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny


Oravská Polhora


Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.


Vyhlasovateľmi tejto národnej súťaže sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.

Organizátorom európskej súťaže je Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny (ARGE). Okrem Európskej ceny obnovy dediny môžu nominované obce získať aj ďalšie ocenenia za komplexnú, trvalo udržateľnú obnovu dediny mimoriadnej kvality v súlade s mottom súťaže, za vynikajúce výkony vo viacerých oblastiach obnovy dediny, za vynikajúce výkony v jednotlivých oblastiach obnovy dediny a mimoriadnu cenu poroty za presvedčivý súlad s mottom súťaže.

Naplnenie súťažného motta pre aktuálny ročník „myslieť dopredu“ je nosným kritériom hodnotenia dediny. Cena podporuje najmä tie obce, vidiecke regióny a združenia v Európe, ktoré riešia aktuálne výzvy svojho rozvoja na procese „zdola nahor“ a prostredníctvom realizácie inovatívnych, vizionárskych a trvalo udržateľných projektov zabezpečujú moderný, na budúcnosť orientovaný rozvoj.

Členovia poroty v zastúpení Karl Mayr (Rakúsko), Peter Haider (Rakúsko) a Marija Markes (Slovinsko) sa budú zaujímať o  aktivity a projekty v oblasti hospodárskeho rozvoja, tvorby architektúry, rozvoja osídlenia a ekológie. Bude pre nich dôležitá aj činnosť v rámci kultúrnych iniciatív, vzdelávacích aktivít a  v oblasti občianskej angažovanosti, ale aj individuálne iniciatívy.

Na ďalšom zasadnutí medzinárodnej hodnotiacej komisie, ktoré sa uskutoční v Sankt Pölten (Rakúsko), sa po záverečnom posudzovaní rozhodne o víťazovi a ocenených. Výsledky budú účastníkom a verejnosti oznámené začiatkom júla. Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutoční 21. septembra 2018 v rakúskej obci Flieβ v Tirolsku.

Autor: Ing. Iveta Kureková


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2017
Dedinou roka 2017 sa stala Oravská Polhora z okresu Námestovo
Víťazom národnej súťaže Dedina roka 2017 sa stala Oravská Polhora, ktorá najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi 20 zúčastnených dedín.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
02.11.2017
Michal Strnál: Našimi najväčšími devízami sú príroda, kultúra a ľudia
Starosta Oravskej Polhory prijal prestížne ocenenie Dedina roka s hrdosťou a patričným nadšením. Vie však, že získať takúto cenu je tiež záväzok. Viac o súčasnosti aj budúcnosti najsevernejšej obce Slovenska prezradil v rozhovore pre Obecné noviny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %