Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
21.07.2020 08:10

Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník


Oravská priehrada.


Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.


Radnica ho chce z vlastných zdrojov dokončiť najneskôr v budúcom roku, s jeho stavbou chcú začať už počas tohto leta.

Ako informoval prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík, mesto už má právoplatné stavebné povolenie na výstavbu 1,6-kilometrového chodníka z Nábrežia na Studničku. Celkové predpokladané náklady sú 240 000 eur, cena môže klesnúť v procese verejného obstarávania, ktorý sa už začal.

„Náučný chodník má sprístupniť vodnú nádrž Oravská priehrada všetkým obyvateľom mesta a návštevníkom regiónu. Po ceste si môžu vychutnať výhľad na Tatry a Slanický ostrov umenia. Náučný chodník bude v Chránenej krajinnej oblasti horná Orava a patrí do územia európskeho významu Natura 2000 – Chránené vtáčie územie horná Orava. Skončí sa neďaleko historického židovského cintorína, ktorý patrí k pamätihodnostiam mesta Námestovo,“ priblížil Jendrašík s tým, že náučný chodník poskytne priestor na oddych a rekreáciu pri brehu Oravskej priehrady, čím prispeje aj k zvýšeniu návštevnosti mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
29.02.2020
V Pieninách vznikne Náučný chodník horských záchranárov
V Pieninách pribudne nový náučný chodník, ktorý turistom napovie, ako sa bezpečne pohybovať v horskom prostredí. Chodník totiž budujú tamojší dobrovoľní horskí záchranári.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %