Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2024 12:05

Oravský hrad čaká čistenie, pripravia ho na otvorenie hlavnej sezóny


Ilustračná snímka, zdroj: Oravské múzeum


Otvorenie hlavnej letnej turistickej sezóny na Oravskom hrade naplánovali na koniec apríla. Predchádzať mu bude vyčistenie expozícií, nádvorí, hradných múrov a ošetrenie výstavných exponátov. Práce sa uskutočnia v apríli, keď bude hrad pre verejnosť zatvorený, s výnimkou veľkonočných sviatkov.


Pre TASR to uviedla riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková. "Otvorenie hlavnej sezóny sa začne podujatím Thurzove slávnosti, ktoré sa uskutoční 27. a 28. apríla. Podujatie má už dlhodobú tradíciu a pre návštevníkov máme pripravený bohatý kultúrny program, ktorý je zameraný pre všetky vekové kategórie aj pre rodiny s deťmi," priblížila riaditeľka s tým, že v nedeľu bude súčasťou programu historický sprievod a svätá omša.         

Podľa Jagnešákovej sa každý rok snažia expozície zatraktívniť a pripraviť niečo nové. Uviedla, že tento rok sa návštevníci môžu tešiť na podujatie Pod krídlami havrana, ktoré je venované kráľovi Matejovi Korvínovi. Pripravujú tiež večerné a nočné prehliadky Oravského hradu, zakaždým s iným obsahovým spracovaním.         

Riaditeľka podotkla, že do hlavnej sezóny plánujú ukončiť obnovu a reštaurovanie prvej hradnej brány a budú pokračovať v obnove fasády východnej bašty a jej interiérov. "Vo vstupných priestoroch malého okruhu Oravského hradu budú umiestnené turnikety na čítanie vstupeniek. Zapojili sme sa do cezhraničného projektu s obnovou druhej hradnej brány a prvého nadzemného podlažia prírodovednej expozície," priblížila Jagnešáková. Aktuálne čakajú na výsledky hodnotiacej komisie, či bude projekt podporený.         

Obnova a reštaurovanie historických objektov a pamiatok je podľa riaditeľky veľmi náročná a vyžaduje si nemalé finančné prostriedky. "Veríme, že naša ponuka bude pre návštevníkov zaujímavá a získané finančné prostriedky zo vstupného budeme naďalej investovať do hodnotných, investičných a programových projektov Oravského múzea," poznamenala.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.05.2016
Na hrade Beckov otvorili 20. sezónu
Slávnostnou fanfárou a odovzdaním kľúčov kastelánovi hradu dnes na Beckove otvorili jubilejnú 20. sezónu.
viac
07.03.2018
Na fiľakovskom hrade otvárajú novú sezónu
Príchodom jari sa otvára aj turistická sezóna na fiľakovskom hrade. Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave s názvom –„Spomienka muránskej kameniny“.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
29.04.2023
Letnú turistickú sezónu odštartujú na hrade cez víkend
Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %