Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.01.2020 01:10

Organizácie analyzovali, ako chcú strany bojovať proti klimatickej kríze


Ilustračná snímka, zdroj: Človek v ohrození.


Zelené organizácie analyzovali, ako chcú politické strany, kandidujúce v tohtoročných parlamentných voľbách, pristupovať k riešeniu klimatickej krízy a krízy biodiverzity. TASR o tom informovala Lucia Szabová z občianskeho združenia (OZ) Znepokojené matky.


Organizácie rozoslali dotazník politickým stranám na začiatku decembra. Z desiatich oslovených politických strán odpovedalo osem. Do dotazníku sa zapojili SaS, Sme rodina, Za ľudí, Dobrá voľba, KDH, Most-Híd, OĽaNO a koalícia PS-Spolu. Na výzvu nezareagovali Smer-SD ani SNS, približujú organizácie.       

Odpovede v dotazníku organizácie vyhodnotili a strany podľa toho, ako plánujú bojovať s klimatickou zmenou a stratou biodiverzity, dostali klimatický štítok. Výsledky zverejnili na stránke www.volmezaklimu.sk.       

"Klimatická kríza by mala byť prioritnou témou politických strán. Teraz máme pravdepodobne poslednú šancu nastaviť opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov. Nasledujúce volebné obdobie môže byť rozhodujúce na to, či vôbec zvládneme zachrániť budúcnosť nás a planéty," povedal koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Radek Kubala.       

Koordinátor Priateľov Zeme - CEPA Juraj Melichár tvrdí, že okrem cieľov na znižovanie emisií je podstatné aj to, ako chcú strany postupovať v odvetviach ako energetika a priemysel, doprava, poľnohospodárstvo, ochrana biodiverzity a lesov. "Keď sa pozrieme detailne na programy a odpovede jednotlivých strán, vidíme, že ich plány nie sú také pozitívne ako ich deklarácie," dopĺňa Melichár.       

Stále viac ľudí si podľa Szabovej uvedomuje potrebu postaviť sa výzve, akou je klimatická kríza, a konať. "To, čo zanedbáme a zmeškáme v najbližších rokoch, už, zdá sa, nebudeme mať šancu napraviť my ani naše deti," povedala.       

Analýzu robili organizácie Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme - CEPA, Slovenská klimatická iniciatíva (SKI), Fridays for Future Slovensko, Budovy pre budúcnosť, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Extinction Rebellion Slovensko, Znepokojené matky a Nestrácajme čas.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2020
Greenpeace: Envirorezort stále nerobí dosť vo veci klimatickej krízy
Vo veci klimatickej krízy Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ani vláda stále nerobia dosť. Myslí si to organizácia Greenpeace. MŽP oponuje, že za posledné tri roky na Slovensku v boji proti klimatickej zmene urobili veľký kus práce.
viac
03.11.2020
S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
12.08.2021
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %