Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.11.2021 04:05

Organizácie z celého sveta žiadajú vlády na COP26 o výraznú podporu cyklodopravy


COP 26


Otvorený list dnes zverejnila Európska cyklistická federácia (ECF) spolu s desiatkami organizácií z celého sveta, vrátane slovenskej Cyklokoalície.


 Vyzýva v ňom vlády a svetových lídrov, zúčastňujúcich sa klimatického summitu COP26 v Glasgowe, aby sa zaviazali k výraznému zvýšeniu podielu cyklodopravy vo svojich krajinách, čo pomôže rýchlo a efektívne dosiahnuť klimatické ciele.

Ak chceme bojovať s klimatickou zmenou, svet potrebuje omnoho viac cyklodopravy, konštatuje sa v liste. Bez rýchlejších a odhodlanejších činov krajín celého sveta vedúcich k znižovaniu emisií v doprave zanecháme súčasným a budúcim generáciam svet, ktorý je nepriateľský a čoraz menej obývateľný, upozorňuje ďalej.

Emisie CO₂ sa v práve sektore dopravy stále zvyšujú. Prechod k bezemisným automobilom pritom potrvá desaťročia a zároveň nevyrieši ďalšie problémy spojené s automobilovou dopravou, ako dopravné zápchy, bezpečnosť premávky či sedavý spôsob života. Napriek tomu sa COP26 v oblasti dopravy plánuje 10. novembra zamerať výhradne na elektrifikáciu cestných vozidiel ako riešenie klimatickej krízy, kritizujú autori listu.

ECF aj Cyklokoalícia veria, že bicyklovanie predstavuje jednu z najväčších nádejí ľudstva pri prechode k bezuhlíkovej budúcnosti. Bicykel predstavuje prirodzene bezemisný dopravný prostriedok, pre spoločnosť prináša množstvo ďalších benefitov, a najmä je technológiou, ktorá je už dnes široko dostupná po celom svete. Svet nemôže len desaťročia čakať na úplný koniec používania spaľovacích motorov a ich nahradenie elektromobilmi. Musíme urýchlene zužitkovať riešenia, ktoré bicyklovanie ponúka, a to radikálnym rozšírením jeho využívania, uvádza ECF.

Signatári otvoreného listu preto žiadajú vlády a svetových lídrov zúčastňujúcich sa COP26 o deklarovanie záväzku výrazného zvyšovania podielu cyklodopravy vo svojich krajinách, ako aj prijatia spoločného globálneho záväzku smerovaného k podpore cyklodopravy na celom svete. List bol zaslaný vládam a ministrom dopravy pred začatím summitu. Dostupný je na stránke www.cop26cycling.com.

Dan Kollár, prezident Cyklokoalície: „Zmeniť spôsob pohonu automobilov nestačí, omnoho viac ovocia prinesie zmena módov, ktorými sa prepravujeme. Recept je pritom jednoduchý - najmä vytváranie kvalitnej infraštruktúry pre bicykle a zároveň podpora verejnej osobnej dopravy, ktorá sa s pešou a cyklistickou dopravou skvele dopĺňa. Teraz sa treba zaviazať, že tento recept budeme naozaj aplikovať. Pozorne budeme sledovať aj to, aké pozície v problematike dopravy zaujme Slovensko.“ 

Jill Warren, CEO Európskej cyklistickej federácie: „Neexistuje žiadny predstaviteľný spôsob, ako by štáty mohli dostatočne rýchlo znížiť emisie CO₂ a vyhnúť sa tak najhoršej klimatickej kríze bez toho, že by výrazne zvýšili podiel cyklodopravy. Ničivé účinky zrýchľovania globálneho otepľovania by mali byť každému jasné a zvýšenie podielu cyklodopravy je najlepším spôsobom, ako rýchlo a masívne znížiť emisie uhlíka z dopravy.“

Henk Swarttouw, prezident Európskej cyklistickej federácie a Svetovej cyklistickej aliancie: „Bicyklovanie by malo byť základným kameňom globálnych, národných a miestnych stratégií na splnenie cieľov nulových emisií uhlíka. Na COP26 sa vlády musia zaviazať, že zabezpečia financovanie a legislatívu pre bezpečný a spravodlivý priestor pre bicyklovanie kdekoľvek. Občania sú na zmenu pripravení, teraz to naši lídri musia umožniť.“

Európska cyklistická federácia (European Cyclists’ Federation, ECF) je s viac ako 60 členskými organizáciami vo vyše 40 krajinách najväčšou a najznámejšou organizáciou na podporu cyklistiky na svete. Jej cieľom je zvýšiť úroveň cyklodopravy a voľnočasového bicyklovania prostredníctvom ovplyvňovania verejných politík a spájaním  cyklistických hnutí v krajinách Európy.

Cyklokoalícia je najväčšia organizácia, ktorá sa zameriava na zlepšovanie podmienok pre udržateľnú mobilitu na Slovensku, najmä pešiu a cyklistickú dopravu. Podieľa sa na príprave verejných politík, spolupracuje s mnohými samosprávami na vytváraní kvalitnej infraštruktúry, venuje sa vzdelávaniu a popularizácii udržateľnej mobility, napríklad prostredníctvom kampane Do školy na bicykli.

Autor: (ts-Cyklokoalícia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2021
Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK
Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.
viac
16.10.2021
Bezpečnostná rada kraja je nefunkčná, župa sa opakovane obracia na min. vnútra
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter adresoval ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi otvorený list, v ktorom ho opakovane upozornil na situáciu, ktorá v kraji nastala po uvoľnení pozície prednostu Okresného úradu v Banskej Bystrici.
viac
19.01.2022
ZMOS adresovalo premiérovi otvorený list
ZMOS v otvorenom liste premiérovi Eduardovi Hegerovi volá po nahradení jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi.
viac
15.02.2022
Poslanci adresovali EK list, uchádzajú sa o financie na dopravné projekty
Ku kampani s názvom Chudobný bohatý región, ktorým sa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) snaží presvedčiť Európsku komisiu (EK) o tom, že územie potrebuje viac eurofondov, sa pripojili aj krajskí a bratislavskí mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %