Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.12.2021 03:20

Ornitológovia pripomínajú možnosť zapojiť sa do sčítania vtáctva na kŕmidlách


Ilustračná snímka.


Sezóna zimného prikrmovania vtáctva je v plnom prúde, do sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách sa môže zapojiť aj verejnosť.


Podujatie sa koná od 24. do 31. decembra. Údaje možno zaslať vo vyplnenom formulári, alebo zadať do online databázy aves.vtaky.sk. Informovali o tom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

"Posledné mrazivé dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že sezóna návštevnosti vtáčích kŕmidiel bude na mnohých miestach zaujímavá a bude čo sčítavať," myslí si Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife. Dodala, že do sčítania vtáctva sa môže zapojiť každý, kto prikrmuje vtáctvo v mestách, obciach, záhradách, na balkónoch či sídliskách a spočíta vtáky v priebehu tohto týždňa, najneskôr do 31. decembra.

Lackovičová skonštatovala, že celkovo na vtáčích kŕmidlách môže byť zaznamenaných viac ako 40 druhov vtáctva. Ich počty a frekvencia návštevy krmoviska podľa jej slov súvisia s priebehom zimy. Ak sú zimy miernejšie, aj počty operencov na kŕmidlách sú nižšie. Naopak, ak udrie tuhá zima v kombinácii so snežením alebo poľadovicou, kŕmidlá sa stávajú stredobodom záujmu vtákov v našom okolí. Poznamenala, že z roka na rok sa líši počet i druhové zloženie vtákov pri kŕmidlách.

Presné inštrukcie, ako postupovať pri sčítaní a zasielaní údajov, nájdu záujemcovia aj na webe vtaky.sk. Údaje o počtoch sčítaných vtáčích druhov, ale aj fotografie návštevníkov kŕmidiel, samotných kŕmidiel či kŕdľov kŕmiacich sa vtákov môžu účastníci zasielať e-mailom na prikrmujeme@vtaky.sk. Fotografie alebo videá budú zaradené do súťaže.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Začína sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku
Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.
viac
15.05.2019
Deň priateľstva - podujatie otvorené pre verejnosť tentoraz v Ubli
V obci Ubľa, v slovensko-ukrajinskom pohraničnom území sa v sobotu 18. mája uskutoční 18. ročník medzinárodného stretnutia dvoch susedných štátov Slovenska a Ukrajiny. Deň priateľstva podporí vzťahy susediacich krajín i spoločné projekty na najbližšie obdobie.
viac
28.02.2020
Ochranári z TANAP-u a PIENAP-u sa zapojili do sčítavania vtáctva
Ochranári z Pieninského národného parku (PIENAP) a Tatranského národného parku (TANAP) sa zapojili do tohtoročného zimného sčítavania vodného vtáctva. To sa zameriava na zistenie početnosti nehniezdnych populácií vodných a na vodu viazaných jedincov.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %