Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.04.2022 10:35

Oslavy Dňa mesta Košice prinesú okolo 50 podujatí


Snímka zdroj: (Mesto Košice).


Približne 50 hlavných a sprievodných podujatí je pripravených pri príležitosti 28. ročníka osláv Dňa mesta Košice, ktorý oficiálne potrvá od 29. apríla do 8. mája. Informovalo o tom vedenie mesta na štvrtkovom brífingu.


Celkový rozpočet na desať dní osláv predstavuje 65 000 eur, všetky podujatia sú bezplatné.

„Ide v podstate o prehliadku toho najlepšieho z kultúry - od spevu, tanca, výtvarného umenia,“ povedal vedúci referátu kultúry Richard Herrgott. Medzi najznámejších účinkujúcich budú patriť Peter Bič Project, Lukáš Adamec, Beáta Dubasová, Zuzana Smatanová, Kontrafakt, Heľenine oči, Oto Weiter, Peter Stašák, sólisti Štátneho divadla v Košiciach, viaceré folklórne súbory či žiaci a pedagógovia umeleckých škôl v meste.

Mesto bude počas osláv vyzdobené vlajkami, v uliciach je zasadených aj niekoľko stotisíc tulipánov. Novinkami budú napríklad galakoncert v hrajúcej fontáne na Hlavnej ulici, Košická svetelná párty, Alpinková veselica MájFest či súťaž vo varení stredovekých jedál. Súčasťou osláv bude aj sprístupnenie zrekonštruovaných priestorov archeologického komplexu Dolná brána a slávnostné oficiálne otvorenie Košickej futbalovej arény. Chýbať nebudú Košické rytierske slávnosti, Trh tradičných remesiel, Stavanie mája ani Košické Benátky.

Herrgott pripomenul, že desiatky podujatí organizuje prevažne mesto Košice, ale aj kultúrne inštitúcie či mestské časti. Sprievodný program osláv Dňa mesta odštartujú v piatok (22. 4.) podujatím zameraným na Deň Zeme. Bližšie informácie o programe sú zverejnené na  webovej stránke mesta.

Deň mesta Košice pripadá na 7. mája. Oslavy sa viažu na udalosť z roku 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu historicky prvú erbovú listinu. Ako magistrát pripomína, vôbec prvýkrát v dejinách niektorý z európskych panovníkov udelil erb mestu. Tento fakt sa stal v roku 1995 základom vzniku osláv, ktoré sa pre záujem verejnosti z pôvodného jedného dňa rozšírili na poldruha týždňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2019
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú takmer mesiac, dôvodom je aj hokejový šampionát
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú tento rok dlhšie. Dôvodom je ich jubilejný 25. ročník i MS v ľadovom hokeji. Ako na tlačovej konferencii informovalo vedenie mesta, metropola východu sa od 29. apríla do 23. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, dobrého jedla ale i vzdelávania a charity.
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
29.04.2022
Oslavy dňa mesta odštartujú v piatok dídžejmi aj svetelnou párty
Podujatím Košice (DJ´s) On Air a svetelnou párty odštartujú v piatok oslavy Dňa mesta Košice. Tohtoročná otváracia show sa začne na Hlavnej ulici o 17.00 h.
viac
26.04.2023
Oslavy Dňa mesta odštartujú v piatok, ponúknu množstvo podujatí
Hudobno-tanečné vystúpenia, športové aktivity, výstavy a ďalšie kultúrne podujatia prinesie 29. ročník osláv Dňa mesta Košice, ktorý sa oficiálne začne v piatok (28. 4.) a potrvá do 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %