Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.08.2019 09:05

Oslavy v obci Jasenie vyvrcholili vypustením padáka ušitého zo šiat


Ilustračný výrez plagátu


Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v nedeľu v obci Jasenie v okrese Brezno vyvrcholili netradičným vypustením padáka ušitého zo šiat. Ten symbolizoval pominuteľný pamätník venovaný Božene Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie.


Padák vypustili spolu s batohom plným šatiek, ktoré sú vyšívané vetami z príbehu Palackovej.     

Symbolický monument je súčasťou umeleckého projektu Ženy v SNP autorky Eriky Mészárosovej, študentky Ateliéru intermédií na Fakulte umenia Ostravskej univerzity v Ostrave. "Počas minuloročných osláv si autorka uvedomila, že ženy sú celkom vytesnené z tejto problematiky. Väčšinou sa hovorilo o partizánoch, vojakoch, ale ženská stránka bola zanedbaná," priblížila zmýšľanie autorky koordinátorka projektu Katarína Kručay Hornáková.       

Svoju pozornosť tak upriamila na posledné žijúce ženy partizánky. Stretávala sa s nimi od marca do októbra 2018, viedla s nimi rozhovory a dozvedela sa o ich pôsobení v SNP. Na základe týchto životných príbehov sa rozhodla venovať im cyklus, ktorým osvetľuje "hmlistý vzťah medzi pamätaním si a zabúdaním".    

"V rámci svojej diplomovej práce potom spracovala príbeh Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie," podotkla Hornáková. Ako ďalej uviedla, z tohto obdobia si zachovala vojenský padák, z ktorého si po vojne ušila svadobné šaty. Nedeľné zhodenie padáka ušitého zo šiat tak bolo symbolickým pominuteľným pamätníkom na znak úcty tejto žijúcej partizánky.       

Oslavy 75. výročia SNP, ktorých súčasťou bolo aj premietanie dokumentu či prednáška historika, budú v dedine pokračovať aj vo štvrtok 29. augusta. Starosta Marek Kordík priblížil, že ich súčasťou bude cyklotúra do Lomnistej doliny a pietny akt pri Asmolovovej chate.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
30.08.2019
Na oslavy 75. výročia SNP prišli do Banskej Bystrice tisícky návštevníkov
Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %