Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.09.2020 09:05

Oslavy výročia Karpatsko-duklianskej operácie budú tento rok v obmedzenom režime


Pamätník 1. československého armádneho zboru s vojnovým cintorínom. Snímka zdroj: Beautiful Slovakia


Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 76. výročia KDO sa tento rok pre pandémiu koronavírusu uskutočnia v obmedzenom režime. Pietneho aktu sa v minulých rokoch okrem predstaviteľov štátu zúčastňovali hostia z domova i zahraničia, vojnoví veteráni i široká verejnosť.


Ako pre TASR uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová, v tomto roku budú oslavy 6. októbra skromnejšie, aj vzhľadom na opatrenia, ktoré vyplývajú zo súčasnej pandémie.       

"Vo štvrtok (24. 9.) zasadal organizačný výbor a boli prijaté veľmi prísne opatrenia, čiže budú platiť rozostupy, rúška a dezinfekcia. Nebude možný hromadný príchod delegácií napríklad protifašistických bojovníkov, ako to bolo po minulé roky, keď aj 30 autobusov bolo na oslavách," povedala Ivančová s tým, že v rámci programu je plánovaný prelet stíhačiek.       

Osláv sa v minulosti zúčastňovali aj žiaci svidníckych škôl, čo podľa jej slov nebude teraz možné. Oslavy sa každoročne konajú i v Poľskej republike. Podľa primátorky je nateraz otázne, ako to bude tento rok.       

Čo sa týka účasti popredných predstaviteľov štátu, pozvaní sú, ako povedala, všetci. "Zatiaľ nie je oficiálne potvrdená účasť ani jedného z nich. Samozrejme, asi tiež čakajú, ako sa vyvinie celá situácia s epidémiou nového koronavírusu," dodala.       

KDO bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiaca s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2017
Vo Vyšnej Šebastovej oslávili 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci
Na Dni obce uviedli do života publikáciu Vyšnošebastovské poviedky, uskutočnil sa 29. ročník Šebešskej pätnástky a s netradičnou penovou šou sa predstavili aj hasiči.
viac
05.10.2017
Pietnym aktom si SR pripomenie Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Na spomienkový a pietny akt kladenia vencov k pamätníkom v Svidníku pozýva pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie okresné mesto na severovýchode Slovenska. Podujatie je pripravené na piatok 6. októbra, na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.
viac
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
16.01.2020
Vo Svidníku si pripomenuli 75. výročia oslobodenia
O udalostiach, ktoré sú späté s II. svetovou vojnou na našom území, sa 10. januára hovorilo, čítalo, ale aj počúvalo na Diskusnom fóre vo Svidníku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %