Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2018 10:30

Oslobodenie a koniec vojny si pripomenuli pietnym aktom a výstavou


Na snímke obyvatelia Rimavskej Soboty a regiónu pri pietnom akte na Námestí M. Tompu, venovanom oslobodeniu mesta a padlým hrdinom v druhej svetovej vojne, dňa 4. mája 2018 v Rimavskej Sobote. FOTO TASR - Branislav Caban


Oslobodenie Rimavskej Soboty Červenou armádou a ukončenie druhej svetovej vojny si v piatok obyvatelia mesta a regiónu pripomenuli pietnym aktom pri pamätníku padlým na Námestí M. Tompu.


Zúčastnili sa na ňom zástupcovia samosprávy a štátnej správy, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a nechýbali ani študenti stredných a základných škôl.      

"Tento deň je príležitosťou na pripomenutie si veľmi dôležitých okamihov pre náš štát, celú Európu aj svetovú civilizáciu. Tak ako pred rokmi, aj dnes nás oslovuje tou istou aktuálnosťou a dejinným významom. Dva dátumy - 1. september 1939 a 8. máj 1945, a medzi nimi obrovské ľudské utrpenie," uviedol v rámci svojho príhovoru prednosta Okresného úradu v Rimavskej Sobote Csaba Csízi.       

Druhým podujatím venovaným tomuto pamätnému úseku dejín bolo otvorenie výstavy "Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu" v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Výstava je venovaná pamiatke slovenského učiteľa, vojaka a partizána Karola Pajera (1919 – 1944). Rodák z Klenovca v Rimavskosobotskom okrese pomohol zachrániť stovky detí a položil život za slobodu Francúzska i Slovenska v bojoch s fašistami v Mont-Mouchet pri mestečku Pinols vo Francúzsku.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
03.09.2019
Múzeum otvorí výstavu o havranoch
Krkavcovité vtáky, ich život, inteligenciu, miesto v prírode či vzťah s človekom, ale aj mýty a legendy, ktoré ich obklopujú. To všetko môžu spoznať návštevníci výstavy Havrany a ich príbuzní, ktorú 10. septembra o 15.00 h otvoria v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.
viac
08.09.2021
Výstava priblíži život aj hrozby, ktorým čelí syseľ pasienkový
Život, prostredie aj ohrozenia, ktorým sysle na Slovensku čelia, priblíži počas nasledujúcich mesiacov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (9. 9.), potrvá do januára 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %