Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.01.2019 12:05

Otvárajú sa granty na komunitné projekty s účasťou dobrovoľníkov z VÚB


Ilustračná snímka (vub)


Začiatok roka prináša opäť príležitosť predložiť nápady na kúsok pozitívneho posunu vo svojom okolí. Mimovládne organizácie, školy, centrá voľného času či miestne samosprávy sa môžu uchádzať o grant pre svoje regionálne komunitné projekty z celkového balíka 30--tis. eur od Nadácie VÚB.


Podmienkou úspechu v programe Zamestnanecké granty s podtitulom „Pomôžte svojej komunite“ je projektové zapojenie dobrovoľníka spomedzi ľudí pracujúcich vo VÚB po celom Slovensku. Výzva na prekladanie projektov zo strany organizácií trvá do 15. februára 2019.

Cieľom aktuálnej iniciatívy Nadácie VÚB je podporiť verejnoprospešné projekty, ktoré majú potenciál pretvárať prostredie, spríjemňovať život a riešiť lokálne otázky v komunitách po celom Slovensku. Základným predpokladom je pritom účasť jednotlivca či viacerých zamestnancov zo skupiny VÚB na spoločnej práci. Na možnosť zapojiť sa do tohto grantového systému zareagovalo počas jeho 12-ročnej histórie už takmer 1600 zamestnancov z radov VÚB. Podporených bolo doposiaľ 292 projektov.

„So štartom nového roka prichádzame opäť s novou výzvou pre zmysluplné občianske iniciatívy. A rovnako ju adresujeme aj všetkým spolupracovníkom v našej bankovej skupine na Slovensku, ktorí si dali predsavzatie byť tento rok ako dobrovoľníci aktívnejšou súčasťou diania vo svojom okolí. Náš zamestnanecký grantový program je o spájaní síl jednotlivcov s neziskovými organizáciami, z ktorého budú mať úžitok celé obce či mestské časti. Tešíme sa na to, čo dobré vzíde z našej podpory,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva, že nadácia plánuje podporiť celkovo 20 najlepších projektov, pričom každá aktivita môže získať grant až do výšky 1500 eur. Projekty zaslané organizáciami bude hodnotiť nezávislá odborná komisia.

Inšpirácia pre nové nápady

Aj v roku 2019 majú šancu na podporu rozličné nápady smerujúce k zveľaďovaniu a revitalizácii miestnych lokalít pre spoločný život a stretávanie sa, ekologické iniciatívy v mestách a obciach či inovatívne projekty s cieľom šíriť osvetu, kultúru, tradície a myšlienku dobrých vzťahov v komunitách. Inšpiráciou môže byť napr. minulý rok podporený projekt organizácie Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, v rámci ktorého vytvorila skupina dobrovoľníkov nové výcvikového centra pre záchranárske psy v obci Rohožník. Špeciálne trénované psy pomáhajú pri hľadaní stratených ľudí v lesoch či ruinách. Z programu „Pomôžte svojej komunite“ bol v roku 2018 realizovaný aj dobrovoľnícky projekt obnovy farskej pece v tzv. Kastelánskej izbe na hrade Lietava – obľúbenej rodinnej turistickej destinácii v Žilinskom kraji. Prínos podporených projektov popisuje aj online magazín Nadácie VÚB Srdcovky.

Návrhy projektov so zapojením zamestnancov skupiny VÚB môžu vypracovať neziskové organizácie prostredníctvom formuláru na stránke https://nadaciavub.egrant.sk. Uzávierka prijímania žiadostí je 15. februára. Víťazné projekty budú známe v marci a realizované v období od apríla do októbra 2019. Bližšie informácie o grantovom programe sú k dispozícii na stránke www.nadaciavub.sk.

 

 

Autor: (ts-nadacia vub)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Tesco rozdáva 170-tisíc eur na komunitné projekty
Máte nápad na zlepšenie života vo vašom susedstve?
viac
03.12.2019
Slováci môžu vybrať 24 regionálnych projektov, ktoré získajú 120-tisíc eur
Odvčera prebieha verejné hlasovanie, ktoré má za cieľ rozhodnúť o grantovej podpore pre 24 najžiadanejších projektov v rámci tohto ročníka programu Komunitné granty.
viac
21.05.2020
Obec sa snaží obnoviť Mauzóleum - hrobku rodiny Rakovských
Poslednou existujúcou stavebnou pamiatkou spojenou so zemianskym rodom Rakovských v Rakove v okrese Martin je národná kultúrna pamiatka Mauzóleum – hrobka rodiny Rakovských.
viac
26.09.2023
Dobrý sused podporil v tomto roku 18 komunitných projektov
Basketbalové koše nastaviteľné aj pre menšie deti, nové ovocné stromy a vyvýšené záhony, a dokonca aj solárna sušička na liečivé bylinky. Stačilo osloviť dobrého suseda, a peniaze sa našli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %