Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
10.12.2022 10:55

Otvorené ďalšie regionálne centrum v Žiline


Ilustračná snímka


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Žiline otvorilo v poradí už šieste Regionálne centrum, ktoré bude žiadateľom na jednom mieste poskytovať komplexný servis a poradenstvo v oblasti eurofondov či dotácií.


V Regionálnom centre v Žiline sú na jednom mieste odborníci z MIRRI SR, z ministerstva pôdohospodárstva a Úradu vlády, pod ktorý spadá Plán obnovy a odolnosti. Zároveň to bude sídlo zamestnancov stálych pracovísk Úradu pre verejné obstarávanie, ktorí budú poskytovať poradenstvo nielen k dotáciám, ale aj k úspešnému zvládnutiu procesu verejného obstarávania.

Novootvorené Regionálne centrum sídli v Žiline na Poštovej 1. Po Nitre, Trnave, Košiciach, Prešove a Banskej Bystrici ide už o šieste takéto poradenské centrum. Posledné Regionálne centrum otvoria 9. decembra v Trenčíne.

Dôležitou aktivitou Regionálnych centier je tiež organizovanie odborných školení a seminárov. Už teraz sa žiadatelia môžu na ne hlásiť.  V centrách tiež poskytujú pravidelný prehľad pripravovaných či vyhlásených výziev alebo iných zaujímavých aktualít z kraja. Prehľad o všetkých regionálnych centrách nájdete na stránke eurofondy.gov.sk.

Prehľad eurofondov a dotácií, ktoré spadajú pod MIRRI SR a išli na podporu Žilinského kraja v dobiehajúcom programovom období 2014 – 2020:

Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) išlo do Žilinského kraja  viac ako 132 miliónov eur na  podporu 268 projektov. Pomohli tak napríklad  opraviť viac ako 46 km ciest II. a III. triedy, vybudovať viac ako 58 km cyklotrás, zrekonštruovať a zmodernizovať 62 materských a 95 základných škôl.

Vďaka dotáciám z regionálneho rozvoja snapríklad pomohli vybudovať klientske centrum v meste Rajec, revitalizovali náučný chodník Považský Inovec, pomohli vytvoriť rozprávkový les Art Boretum v Oščadnici, zrekonštruovala sa strecha veže a bočných striech kaštieľa Teplička v Tepličke nad Váhom.

V rámci programov cezhraničnej spolupráce je Žilinský samosprávny kraj súčasťou programového územia Interreg Slovensko – Česko. V dobiehajúcom programovom období tak v kraji podporili 38 cezhraničných projektov za viac ako 32 miliónov eur.

Autor: Zdroj: MIRRI SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
01.04.2020
Mesto Žilina otvorilo Krízové centrum
Mesto Žilina v pondelok 30. marca otvorilo Krízové centrum, ktorého úlohou bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc.
viac
20.10.2021
Pri žiadostiach na obnovu domov pomôžu regionálne kancelárie
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) plánuje otvoriť desať regionálnych kancelárií. Tie majú pomáhať záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu rodinných domov. Prvá kancelária by sa mala otvoriť budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %