Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.05.2024 08:55

Otvorenie 44. sezóny v Galérii Márie Medveckej v Tvrdošíne


Pozvánka


Otvorenie 44. sezóny vysunutej stálej expozície v Galérii Márie Medveckej v Tvrdošíne sa uskutoční 30. mája 2024. Spolu s tým vernisážou otvoríme aj prvú súbornú výstavu oravského maliara 19. storočia Maximiliána Rátskaya, Mýty a reality.


 Okrem novej výstavy je novinkou aj celotýždňové otvorenie galérie vrátane pondelka.

GALÉRIA MÁRIE MEDVECKEJ – stála expozícia Oravskej galérie v Dolnom Kubíne bola otvorená pri príležitosti významného životného jubilea umelkyne v októbri 1979 v budove klasicistickej budovy v mestskej časti Tvrdošín - Medvedzie.

Galéria je stálou vysunutou expozíciou Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Ponúka výber z celoživotnej tvorby národnej umelkyne Márie Medveckej (11. 10. 1914 – 23. 4. 1987), počínajúc obrazmi z obdobia záveru štúdií v druhej polovici 40. rokov a tvorbou 80. rokov 20. storočia končiac. Vystavené diela sú zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Expozícia pozostávajúca zo 177 obrazov a 88 kresieb nie je usporiadaná chronologicky, pri zostavovaní expozície bolo uprednostnené hľadisko výtvarné a estetické, zdôrazňujúce pôsobenie obrazov v uzavretých celkoch jednotlivých miestností.

Mária Medvecká sa natrvalo zapísala do dejín slovenského výtvarného umenia 20. storočia nielen ako predstaviteľka realistickej maľby, ale predovšetkým ako vnímavá pozorovateľka oravských ľudí, odpradávna pripútaných k zemi, ktorá ich živila.

VÝSTAVNÁ SIEŇ „ATELIÉR“

Od roku 2000 sú podkrovné priestory Galérie Márie Medveckej v Tvrdošíne - výstavná sieň „Ateliér“ využívané na krátkodobú prezentáciu výtvarného umenia.

V sezóne 2024 sme pre návštevníkov pripravili novinku – otvorenie výstavy diel Maximiliána Rátskaya zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, Slovenského národného múzea – Etnografického múzea v Martine, Slovenskej národnej knižnice a dielo z rímskokatolíckeho farského úradu v Zázrivej.

Otvorené: sezóna od 30. mája do 6. októbra 2024, pondelok – nedeľa, 10.00 - 16.00 hod.

Vstupné:

dospelí – 3 €

študenti, dôchodcovia, ZŤP, vojnoví veteráni – 2 €

deti, študenti ZŠ a SŠ – zadarmo v cene vstupenky je zahrnutá prehliadka stálej expozície a výstavy

Autor: (ts-Oravská galéria)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2018
Tvrdošínsku Galériu Márie Medveckej znova sprístupnia verejnosti
Tvrdošínsku Galériu Márie Medveckej, ktorá je stálou vysunutou expozíciou Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, v piatok podvečer opätovne sprístupnia pre širokú verejnosť. Svoje brány otvára po prvý raz v tomto roku.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
10.05.2024
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu
Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvoril v máji tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Plán podujatí odštartuje Deň so Štefanom Kvietikom pri príležitosti jeho 90. narodenín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %