Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.04.2024 04:05

Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia


Ilustračná snímka


Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.


Súčasťou plavby je prehliadka dvoch expozícií tradičného ľudového umenia a menšej expozície venovanej historickým a spoločenským súvislostiam vzniku priehrady. Loď s kapacitou 90 miest premáva na ostrov z prístavu č. 2 v Námestove-Slanickej osade. Jedinečné prírodné prostredie hornej Oravy a unikátne expozície v príjemnom prostredí každoročne lákajú mnoho návštevníkov z domova aj zo zahraničia.

Architektonickým skvostom ostrova je Kostol Povýšenia sv. Kríža, ktorý je jedným z mála pamiatok po zatopenej obci Slanica. Okrem neho sa na ostrove zachovali aj viaceré zastavenia pôvodnej slanickej kalvárie, hrobka rodiny Klinovských a pôvodný obecný cintorín. Ostrov sa po istom čase dostal do správy Oravskej galérie a stal sa miestom prezentácie ľudového umenia. V roku 1971 v interiéri kostola Oravská galéria otvorila expozíciu „Tradičná ľudová plastika a maľba“ a v roku 1973 v exteriéri ostrova expozíciu „Oravská kamenárska tvorba 18. a 19. storočia“. V bývalej hrobke inštalovala expozíciu histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

Každým rokom sa snažíme obohatiť kultúrny program na Slanickom ostrove umenia o nové formáty spoločenského a kultúrneho vyžitia. Okrem tradičných podujatí ako Hudobné leto a Slanický ostrov divadla budú môcť návštevníci zažiť 3. ročník „Detského Slanického ostrova umenia“, 2. ročník „Festivalu súčasného vizuálneho umenia“ a ako novinku uvedieme podujatie „Nedeľa na ostrove“, v rámci ktorého chceme postupne priblížiť návštevníkovi rôzne používané umelecké materiály. Pri premiére dostane priestor plátno.

Pre návštevníka je pripravená mobilná aplikácia Sprievodcu po ostrove, platobný terminál priamo na lodi, cez hlavnú turistickú sezónu bude k dispozícii rezervačný online systém. V prístave č. 2 sa opäť rozrástla oddychová plocha pre rodiny s deťmi a pre milovníkov cykloturistiky bude pripravený cykloservisný stojan pre bicyklistov.

Expozície budú sprístupnené od 1. mája do 6. októbra 2024. Na ostrov Vás prepraví loď Oravskej galérie OG SLANICA, ktorá bola zakúpená v roku 2005 z prostriedkov zriaďovateľa Oravskej galérie v Dolnom Kubíne – Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2023 bol Slanický ostrov umenia jednou z najnavštevovanejších destinácií v rámci nášho kraja. Dúfame, že aj tento rok sa budeme tešiť z priazne jeho návštevníkov.

Autor: Mgr. Michal Čajka, PhD., riaditeľ Oravskej galérie


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
30.04.2022
Otvorenie 49. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám už 49. sezónu ponúka nezabudnuteľnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade a prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %