Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.07.2021 11:35

Otvorenie nového urgentu v nemocnici v Šaci plánujú v apríli 2022


Snímka Nemocnice Košice-Šaca. Zdroj: (tasr).


V nemocnici v košickej Šaci pokračujú práce na výstavbe nového urgentného príjmu s minimálnym a vzhľadom na pandemickú situáciu akceptovateľným časovým sklzom. Jeho slávnostné otvorenie sa predpokladá v apríli budúceho roka.


Za skupinu Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí, o tom informovala Ivana Popluhárová.

„V súvislosti s otvorením urgentného príjmu vytvárame tím lekárov, ktorí budú kmeňovými zamestnancami tohto pracoviska, pretože v rámci pripravovanej stratifikácie nemocníc, navrhovanej Ministerstvom zdravotníctva SR, očakávame nárast počtu pacientov ošetrovaných na urgentnom príjme,” priblížil plány šačianskej nemocnice jej riaditeľ Pavol Rusnák.

Projekt vybudovania nového urgentného príjmu je spolufinancovaný z eurofondov v celkovej sume vyše osem miliónov eur, pričom desať percent sumy uhradí nemocnica.

Za prvý polrok tohto roka, ktorý ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, v nemocnici hospitalizovali 7628 pacientov a vykonali 4826 operačných výkonov. Na gynekologicko-pôrodníckej klinike prišlo na svet 1030 bábätiek, čo je o 138 viac ako v rovnakom období minulého roka.

Vo vakcinačnom centre nemocnice, v ktorom sa denne zaočkuje približne 300 ľudí, od jeho otvorenia v marci podali už 21 724 očkovacích dávok. Nemocnica naďalej prevádzkuje vlastné mobilné odberové miesto, kde realizuje PCR a antigénové testovanie. „Jeho cieľom je minimalizovať riziko zavlečenia infekcie do nemocnice, čo môžeme dosiahnuť len pravidelným testovaním pacientov a zamestnancov, a čo najviac podporovať očkovanie personálu, pacientov a klientov, ktorí nás navštevujú,” uviedol Rusnák. Za polrok v zdravotníckom zariadení realizovali 9469 antigénových a 14 141 PCR testov.

Nemocnica Agel Košice-Šaca na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva vstupovala do nového roka ako subjekt hospodárskej mobilizácie, ktoré umožňovalo vykonávať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Počas druhej vlny pandémie sme nastavili jasné procesy starostlivosti o pacienta s ochorením COVID-19. Vyriešila sa reprofilizácia lôžok pre covidových pacientov a v podobnej štruktúre sme pripravení reprofilizovať aj v prípadnej tretej vlne epidémie,” zhodnotil riaditeľ. Výrazne sa pritom podľa neho zlepšila spolupráca s ostatnými zdravotníckymi zariadeniami z regiónu, s ktorými na dennej báze komunikovali preklady pacientov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Nemocnica v Šaci pokračuje vo výstavbe nového urgentného príjmu
Nemocnica Košice-Šaca pokračuje vo výstavbe nového urgentného príjmu. Táto stavba nebola situáciou vyvolanou novým koronavírusom zasiahnutá tak ako projekty v iných zdravotníckych zariadeniach siete Agel, a to najmä z dôvodu, že sa vykonávali zväčša výkopové práce a prekládky sietí.
viac
23.04.2021
Výstavba nového urgentného príjmu v Nemocnici AGEL Komárno pokračuje
Nový urgentný príjem Nemocnice AGEL Komárno nadobudol reálne kontúry. Na prvý pohľad je už viditeľný nový skelet budovy, ktorá prepojí tri budovy tak, aby pacienti ani personál nemocnice nemuseli medzi nimi prechádzať zvonku.
viac
29.03.2022
V nemocnici v košickej Šaci vybudovali nový urgentný príjem
Nový urgentný príjem v nemocnici v košickej Šaci slávnostne otvorili v pondelok. Prvým pacientom má slúžiť o niekoľko dní. Jeho výstavba trvala necelé dva roky.
viac
01.03.2023
Práce na mostoch v rámci výstavby obchvatu Košíc napredujú
Práce na mostoch v rámci výstavby úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. etapa napredujú. Na stavbe začali aj s realizáciou takzvaných vsakov. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %