Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.06.2020 08:15

Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach


Snímka zdroj: (msú).


Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.


Cyklochodník otvoril prestrihnutím pásky primátor mesta Ján Krtík, poslanec mestského zastupiteľstva a predseda komisie dopravy Roderik Baltazár a zástupca dodavateľa, spoločnosti SKANSKA SK Peter Ošvat.

Prvý úsek cyklotrasy je vedený po pozemkoch vo vlastníctve mesta Levice. Cyklistická cestička začína na križovatke ulíc Mochovská a Perecká a koniec úseku je na križovatke ulíc Perecká a Ku Bratke. Cestička je vedená v niektorých miestach po existujúcich chodníkoch ako zmiešaná pre cyklistov a chodcov, resp. samostatná, v niektorom úseku sa vybuduje nová cestička. Celková dĺžka cyklistickej cestičky zmiešanej aj samostatnej je v prvom úseku 697,22 m. Cyklochodník je označený zvislým a vodorovným dopravným značením.

V rámci výstavby bol nevyhnutný výrub 4 ks stromov, ktoré sa nachádzajú priamo v trase cyklocestičky. Za odstránené stromy sa v jesenných mesiacoch zrealizuje náhradná výsadba 9 ks nových stromov v lokalite Rybníky III a 7 ks stromov bolo nad rámec projektu navyše doplnených popri trase.

Stavbu realizovala firma SKANSKA SK, a. s., Bratislava v celkovom finančnom náklade 82 033 eur. Stavebné práce sa začali v 2. polovici marca.

Výstavba prvého úseku cyklotrasy v meste Levice sa realizuje podľa projektovej dokumentácie vypracovanej firmou STAVPROS PLUS s.r.o., Nitra a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.

Projektová dokumentácia rieši budovanie cyklotrasy v meste Levice od priemyselného parku až po nákupné centrá na druhom konci mesta. Cestička pre chodcov a cyklistov, samostatná cyklistická cestička, resp. cyklistický koridor, navrhnuté v rámci budovania cyklotrasy v meste Levice,  prechádza od priemyselného parku Géňa v južnej časti mesta Levice, cez sídlisko Rybníky III. a II., cez centrum mesta a končí v severnej časti mesta pri obchodnom centre. Celá trasa I. etapy je rozdelená na sedem úsekov. Prvý úsek začína na križovatke ulíc Mochovskej a Pereckej a končí na križovatke ulíc Pereckej a Ku Bratke. Druhý úsek začína na ulici Ku Bratke a končí na križovatke ulíc kpt. Nálepku a Zd. Nejedlého. Tretí úsek začína na križovatke ulíc kpt. Nálepku a Zd. Nejedlého a končí na križovatke ulíc Zd. Nejedlého a Na lúkach. Štvrtý úsek začína na križovatke ulíc Zd. Nejedlého a Na lúkach a končí na Poľnej ulici. Piaty úsek začína križovatke ulíc Ľ. Štúra a A. Sládkoviča a končí na ulici M. R. Štefánika. Šiesty úsek začína na  ulici M. R. Štefánika a končí pri lávke ponad potok Podlužianka. Siedmy úsek začína pri lávke ponad potok Perec a končí na ulici P. O. Hviezdoslava. Celková plánovaná dĺžka cyklotrasy je 2 206,28 m.

Mesto plánuje cyklotrasu budovať etapovite podľa možností daných rozpočtom mesta. V prípade, že budú vyhlásené výzvy na realizáciu budovania cyklotrás, mesto sa bude uchádzať aj o prostriedky z týchto zdrojov.

Autor: (Adriana MACÁKOVÁ, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
24.10.2016
Cyklisti uviedli do života nový úsek BikeKie
Župný cyklochodník BikeKia má opäť nový vyasfaltovaný úsek. Ďalšie takmer dva kilometre medzi výjazdom na Budatínsky most a lávkou pri biokoridore upravil Žilinský kraj aj vďaka podpore a spolupráci s Nadáciou Kia Motors Slovakia v celkovej hodnote 156 000 eur.
viac
20.05.2020
Výstavba prvého úseku cyklotrasy pokračuje podľa plánov
Výstavba prvého úseku cyklotrasy na Pereckej ulici v Leviciach pokračuje podľa projektovej dokumentácie a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %