Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
28.04.2016 09:11

Otvorením Barborskej cesty, Hodinovej veže a fontány sa začne sezóna


Barbakan s vežou na námestí v Banskej Bystrici.


Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu (30. 4.) nabité viacerými podujatiami a atrakciami.


Začne premávať sezónny turistický autobus, tzv. turbus a občianske združenie Banský región – Terra Montanae, mesto a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko odštartuje pri Barbakane o 10.00 hod. pre turistov a cykloturistov druhú sezónu Barborskej cesty aj za účasti slovenského cyklistu Petra Sagana.      

V tento deň sa verejnosť dočká i sprístupnenia Hodinovej, tzv. šikmej veže, po prvý raz v tomto roku o 16.00 h vytryskne fontána na Námestí SNP a v jej okolí si návštevníci budú môcť pochutnávať na kvalitných vínach počas 3. ročníka festivalu Vínšpacírka. K tomu všetkému bude vyhrávať jazzová hudba.     

"Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje turistický autobus – turbus, ktorý vlani prepravil vyše 2000 cestujúcich. S prepravou turistov sa začína v sobotu o 8.30 h z autobusovej stanice na Uhlisku. Pravidelná linka na Kráľovu studňu bude premávať vždy v sobotu, v nedeľu a v dňoch pracovného voľna. Pre veľký záujem bude v letných mesiacoch počas sobôt posilnená priama linka na Panskú kolibu cez Bystrickú dolinu s odchodom o 6.30 h," uviedol Jiří Pěč, výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko.      

Ako informoval, pripravený je tiež nový produkt cestovného ruchu "Za jeden deň prechod Veľkou Fatrou", v rámci ktorého bude zabezpečený odvoz turistov na objednávku na Smrekovicu pri Ružomberku. Dopravca na tento účel zakúpil 23-miestny autobus, ktorého odchod bude o 8.30 h z Uhliska-Kazačok.      

"Pre návštevníkov by atraktívnym produktom mal byť aj tzv. astrobus, ktorý bude v dňoch najvhodnejších na pozorovanie nočnej oblohy voziť návštevníkov z Banskej Bystrice až do Parku tmavej oblohy v Národnom parku Veľká Fatra - Kráľova studňa, kde už budú prichystané teleskopy a odborný výklad," konštatoval Pěč.      

Už tradične sa cykloturisti môžu tešiť aj na obľúbený cyklobus. Sezónu začína 14. mája s odchodom zo Strieborného námestia v Banskej Bystrici s trasou na Malý Šturec, Kráľovu studňu, Donovaly a Šachtičky. Vlani prepravil okolo 2000 cykloturistov, najviac v auguste. Pre veľký záujem museli jeho prevádzku predĺžiť a spoje posilniť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2020
Letné turistické autobusy sú opäť v akcii
S príchodom novej letnej sezóny a postupne odznievajúcimi obmedzeniami štartuje aj tento rok populárny Cyklobus. Rovnako ako minulú sezónu vás zavezie do obľúbených destinácií v okolí Banskej Bystrice.
viac
13.05.2022
Cyklobusom do 4 lokalít v okolí Banskej Bystrice
Aj tento rok sa môžu priaznivci turistiky a cykloturistiky tešiť na tradičné letné autobusy, ktoré pripravuje oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi. Už najbližšiu sobotu 14. mája začína premávať Cyklobus a Turbus.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
23.05.2023
Do mesta pod Urpínom a okolia sa opäť vracia turistický vláčik
Banská Bystrica patrí k obľúbeným a vyhľadávaným mestám na mape Slovenska. V uplynulých rokoch sa podarilo vďaka mnohým projektom zlepšiť ponuku pre obyvateľov, ako aj pre domácich i zahraničných návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %