Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.02.2017 05:30

OZV pripravujú údaje o zbere triedeného odpadu


Len triedený odpad putuje na recykláciu.


V Palárikove triedia pozoruhodných vyše 50 percent komunálnych odpadov. Zvolenčania, naopak, ako informuje firma Marius Pedersen s najväčším podielom spomedzi ostatných zberných spoločností v meste, iba 16,99 percenta.


Približne tri desiatky slovenských obcí neseparujú odpad vôbec. Komplexnejšie výsledky by mali v najbližších týždňoch zverejniť organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), ktoré s obcami a mestami uzatvorili zmluvy o triedení odpadov od 1. júla minulého roka.

OZV ENVI - PAK analyzuje dáta za druhý polrok minulého roka týkajúce sa zberu, odvozu a následného spracovania separovaných odpadov v našich obciach,“ hovorí Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing najväčšej OZV s viac ako 50 percentami zazmluvnených obcí.

 

Koľko vytriedeného odpadu recyklujeme?

Dôležité bude aj následné porovnanie, koľko percent z vytriedeného odpadu Slovensko recykluje. Veď to je možné iba zo správne triedeného (dotriedeného) odpadu. Okrem recyklovaných 12 percent v roku 2015 podľa štatistiky Eurostatu alebo 20 percent podľa inej metodiky (informácia ministra envirorezortu z jesene 2016) nevieme poskytnúť svetu spoľahlivú informáciu, koľko percent komunálnych odpadov Slovensko triedi (triedilo v minulých rokoch). Zatiaľ je iba jasné, že to je málo na dosiahnutie 50-percentnej recyklácie všetkých komunálnych odpadov v roku 2020, ktorú stanovila Európska komisia.

 

Základ problémov s triedením

Príčina nízkeho percenta triedenia a ešte nižšieho recyklovania komunálneho odpadu je známa: dlhoročná ignorácia odpadovej problematiky vládami, obcami, výrobcami, obyvateľstvom. Na rozdiel od krajín ležiacich na západ od nás, vrátane Česka. Podľa odborníkov na odpad dosiaľ mnohé obce nedostatočne informujú vlastných obyvateľov o témach, prečo je dôležité triediť a aký to má pre život človeka význam. Aké riešenie zvolí zamestnaná matka alebo starček či starenka, zbavujúci sa odpadu z domácnosti? Samozrejme, pohodlnejšie. Netriedi.

 

Zodpovednosť výrobcov prostredníctvom OZV

Za veľkú časť separovaných odpadov – plastových, papierových, sklenených a kovových - sú podľa nového zákona zodpovední výrobcovia, ktorí financujú ich zber a odvoz prostredníctvom OZV . Riaditeľka odboru odpadového hospodárstva MŽP SR Eleonóra Šuplatová v rozhlasovej relácii Z prvej ruky (RTVS) nedávno povedala, že envirozert si veľa sľubuje práve od OZV pri ich podiele na zvyšovaní triedenia obyvateľstvom aj pri výchove a edukácii obyvateľstva. „Školíme pedagógov po celom Slovensku v základných i materských školách. Vysvetľujeme a dávame edukačné pomôcky. Zmeniť myslenie ľudí je však behom na dlhé trate,“ reaguje S. Nosálová. „V západných krajinách to trvalo desaťročia, ani u nás nedôjde k prerodu švihnutím čarovného prútika. Tak ako sme so vzdelávaním začali, budeme v ňom trpezlivo pokračovať a orientovať sa najmä na najproblémovejšie časti republiky.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
23.05.2022
OZV sa pripravujú na triedenie textilného odpadu
Od roku 2024 plánuje envirorezort zaviesť rozšírenú zodpovednosť výrobcov (RZV) aj na triedenie a zber textilného odpadu. Zatiaľ „doslúžený“ textil spracúvajú dve slovenské firmy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %