Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.04.2024 09:05

P. Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna


Prezidentský palác. Snímka TASR


Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.


Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.         

Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony". Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov, dôveru mu dalo 1.243.709 voličov. Volebná účasť v druhom kole dosiahla 61,14 percenta.         

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Ministerstvo vytvorilo mechanizmus pre efektívnejší progres vo verejnej správe
Lepšia koordinácia medzi rezortmi, kvalitnejšie nastavenie procesov a systémov a zabránenie ich duplicity či zabezpečenie bezproblémového kolovania žiadosti ako takej po úradoch bez nutnosti prítomnosti občana.
viac
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
30.11.2016
Open Days Europe Direct 2016 na Úrade TSK
Vo štvrtok 1. decembra 2016 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Kongresovej sále bude konať podujatie s názvom Open Days v Europe Direct 2016, ktoré je určené pre študentov stredných škôl z celého Trenčianskeho kraja.
viac
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %