Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
08.04.2024 09:05

P. Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna


Prezidentský palác. Snímka TASR


Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.


Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.         

Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony". Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok neplatnosť voľby prezidenta.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov, dôveru mu dalo 1.243.709 voličov. Volebná účasť v druhom kole dosiahla 61,14 percenta.         

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
20.07.2016
Mesto vyplatí v tomto roku svojim nájomníkom takmer 91 000 eur
Vranov nad Topľou vyplatí v tomto roku svojim nájomníkom na preplatkoch spolu takmer 91 000 eur.
viac
03.11.2016
Verejné obstarávanie: predpoklad úspechu je v poznaní najčastejších chýb
Úrad pre Verejné obstarávania sa pomerne detailne venoval najčastejším chybám a nedostatkom v procese verejného obstarávania. Tie sme spracovali v štruktúrovanej forme, vďaka čomu je vhodné ich vnímať aj ako účinný spôsob predchádzania nesprávnym postupom, alebo nepresnej interpretácii zákona.
viac
02.01.2017
Petržalka prijíma opatrenia v súvislosti s potvrdením vtáčej chrípky v Dúbravke
Na základe nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava – mesto prijíma aj Petržalka opatrenia v súvislosti so zistením vtáčej chrípky na území mestskej časti Dúbravka. Petržalka spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %