Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
16.05.2019 09:20

P. Pellegrini: Vláda prijme národný plán na dobudovanie vodovodov a kanalizácií


Členovia vlády SR počas výjazdového rokovania vlády SR v Trebišove. FOTO TASR - Roman Hanc


Vláda v blízkom období predloží a schváli národný plán dobudovania vodovodov a kanalizácií na území Slovenskej republiky. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove to oznámil premiér Peter Pellegrini.


"Pôjde o strategický dokument s konkrétnymi cieľmi, parametrami a záväzkami aj s vyčlenením finančných prostriedkov i dobou ukončenia jednotlivých projektov," uviedol.

Premiér konštatoval, že v regiónoch pretrváva problém s nevybudovanými alebo nedokončenými vodovodmi a kanalizáciou. Doterajší spôsob vyčleňovania menších súm na takéto projekty z Environmentálneho fondu podľa neho neumožňuje obciam, aby ich úspešne dokončili.       

"Nie je možné, aby v 21. storočí v jednej z najvyspelejších krajín sveta mali ľudia problém dostať sa k pitnej vode alebo mali problém s odpadovou vodou tak, aby sme neznečisťovali životné prostredie. Toto musí byť priorita vlády, toto je o kvalite života ľudí v každom kúte Slovenska a v krátkom období vláda takýto dokument schváli a ešte v tomto volebnom období ho začne čiastočne realizovať," konštatoval premiér.       

Na tieto projekty bude treba podľa neho "namixovať" zdroje z eurofondov aj štátneho rozpočtu i so záväzkom vlády vyčleňovať prostriedky na najbližšie roky. Dodal, že pri realizácii tohto plánu treba nastaviť jasné pravidlá a vylúčiť akýkoľvek politický vplyv. "Ak to nezačneme riešiť rázne a takto masívne, tak sa nepohneme. Pôjde o robustnú aktivitu, ktorej by sme mali byť svedkami na najbližších päť – šesť rokov," konštatoval.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
02.07.2022
ÚMS k financovaniu nemocníc z Plánu obnovy
Zdravotníctvo je jednou z kľúčových priorít Plánu obnovy, na ktorú je vyčlenených celkovo 1,53 mld. eur. Z tohto balíka takmer miliarda smeruje na investície do modernizácie budov a technického vybavenia nemocníc.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
18.03.2024
StVS plánuje v Kokave dobudovať kanalizáciu pre viac ako 570 domácností
Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS) plánuje v Kokave nad Rimavicou v Poltárskom okrese dobudovať kanalizáciu. Aktuálne sa preto uchádza o finančné zdroje z výzvy ministerstva životného prostredia. Pre TASR to uviedol projektový manažér StVS Juraj Čičmanec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %