Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.10.2016 02:39

Palatínovo dedičstvo


Pozvánka.


V závere Roku Juraja Turza v Žilinskom kraji Turčianske kultúrne stredisko v Martine pripravuje spomienkovú slávnosť s názvom Palatínovo dedičstvo, ktorá sa uskutoční v sobotu 15. októbra 2016 o 17. hodine v Evanjelickom kostole v Necpaloch.


Práve v tomto kostole sa nachádza vzácny drevený oltár z roku 1611, ktorý pôvodne dal vyrobiť palatín Juraj Turzo pre kaplnku Oravského hradu. V tých časoch bolo takmer 90 % obyvateľov Oravy po Jurajovi Turzovi evanjelického vyznania. Jediný katolícky kostol na Orave sa nachádzal vo Veličnej. Keď mal byť protestantský oltár na Oravskom hrade nahradený novým katolíckym oltárom, starý bol premiestený do révaiovského kaštieľa v Turčianskej Štiavničke a odtiaľ v roku 1752 premiestnený do dreveného artikulárneho kostola v Necpaloch. Po postavení nového murovaného kostola bol inštalovaný v novom evanjelickom kostole, kde je doteraz.

Prostredníctvom spomienkovej slávnosti chceme pripomenúť širokej verejnosti osobnosť, ktorá výrazne ovplyvnila život nielen na území kraja, na Slovensku, ale aj v Európe. Práve v roku 2016, kedy Slovenská republika predsedá Rade Európskej únie, chceme Juraja Turza predstaviť nielen ako uhorského palatína, rodáka z Lietavy, ale aj ako diplomata, vplývajúceho na európske dejiny.

Program, symbolicky uzatvárajúci sériu aktivít a podujatí, ktoré počas roka napĺňali činnosť strediska: boli to plenéry výtvarníkov, či edukatívne prezentácie pre žiakov základných škôl, ktoré pripravili metodici Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine. V hudobno-dramatickom programe dostanú priestor recitátori, literáti, hudobníci i výtvarníci pôsobiaci v našom regióne.

Projekt Palatínovo dedičstvo je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

 

 

Autor: (Monika ONDRUŠOVÁ, Turčianske kultúrne stredisko v Martine)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
08.12.2016
Krásy zimy - výstava výtvarných diel
Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. 12. 2016 o 16. hodine. Verejnosť si môže vystavené diela pozrieť do 10. 1. 2017 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.
viac
24.03.2017
O zlatú guľôčku 2017
Regionálna nesúťažná prehliadka detských sólistov spevákov.
viac
15.11.2018
Foto výstava Človečina v Turci
Priatelia fotografie sa môžu opäť tešiť na zaujímavú tematickú foto výstavu s názvom „Človečina v Turci“. Výstava vznikla a bude prezentovaná počas mesiaca fotografie a chce prezentovať viacero tém, v ktorých ľudská stopa zohráva vždy významnú stopu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %