Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.08.2023 03:20

Palócke dni a Dni mesta prinesú tradičný jarmok i výstavu


Ilustračná snímka: (tasr).


V meste Fiľakovo v okrese Lučenec sa od piatka (11. 8.) do nedele (13. 8) uskutočnia Palócke dni a Dni mesta, ktorých súčasťou budú tradičný jarmok, koncerty, sprievodný program i vernisáž výstavy maliara Alfréda Balázsa.


Informovala o tom riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) vo Fiľakove Eva Tóthová.

Trojdňové slávnosti vo Fiľakove otvorí v piatok popoludní vernisáž výstavy Alfréda Balázsa, ktorá bude pri príležitosti 60. výročia narodenia akademického maliara inštalovaná v galérii Mestského vlastivedného múzea. Výstava prezentuje výber autorových abstraktných olejomalieb a akrylov na plátne i na dreve pochádzajúcich z rôznych životných období umelca.

"Počas svojej kariéry neustále hľadal vhodný spôsob sebavyjadrenia. Podľa jeho názoru základom vytvorenia kvalitného umeleckého diela trvalej hodnoty je poznanie umenia minulosti. Jeho obrazy odrážajú predovšetkým vlastné životné skúsenosti a subjektívne dojmy," priblížili organizátori s tým, že výstava bude pre verejnosť prístupná do 20. októbra.

V sobotu (12. 8.) bude podujatie vo Fiľakove pokračovať Rodinným predpoludním v hradnom areáli, ktorého súčasťou budú vystúpenie maďarského súboru, hudobný workshop či divadelné predstavenie. Chýbať nebudú tvorivé dielne, ľudové hračky či lukostreľba. Dejiskom tradičného jarmoku bude Podhradská ulica, na Šávoľskej ceste sa zas uskutoční Deň otvorených pivníc. Večerný program bude patriť koncertom maďarských hudobných zoskupení. Posledný deň slávností v nedeľu uzavrú slávnostné sväté omše a procesia a divadelná veselohra na hradnom nádvorí.

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo organizujú MsKS vo Fiľakove a samospráva spolu s partnermi. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Stred augusta sa vo Fiľakove ponesie v znamení osláv
Samospráva spolu s ďalšími organizátormi pripravila už XXVI. ročník obľúbených Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo.
viac
07.08.2017
Otvorenie výstavy palóckeho prelamovaného nábytku
V rámci osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo otvorí Hradné múzeum vo Fiľakove jedinečnú výstavu.
viac
10.06.2018
Dni mesta prinesú súťaže, krst knihy aj maľovanie insitného obrazu
Súťaže, kultúrne podujatia, krst knihy, ale aj živé maľovanie obrazu. To všetko čaká na obyvateľov a návštevníkov mesta Jelšava v Revúckom okrese počas nadchádzajúcich Dní mesta, ktoré sa uskutočnia 15. až 17. júna.
viac
09.08.2022
Palócke dni prinesú tradičný jarmok i interaktívnu prechádzku mestom
Tohtoročné Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo prinesú okrem hudobného a divadelného programu i tradičný jarmok. Po minuloročnom úspechu sa v rámci programu uskutoční opäť aj interaktívna prechádzka mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %