Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.02.2020 09:40

Pamätník deportovaným Židom chce mesto zo súčasného miesta odstrániť


Vpravo na snímke Sobranskí čvirkoši, ako ich stvárnil Fero Guldan. Snímka zdroj: (tasr, Jana ĎURAŠKOVÁ).


Pamätník sobranským deportovaným Židom žiada mesto Sobrance jeho zhotoviteľa zo súčasného miesta odstrániť. Od občianskeho združenia (OZ) Sobranský Čvirkoš tiež vymáha uhradenie pokuty. Predseda OZ Ján Ohorčák tvrdí, že o pokute nevedel a s odstránením pamätníka nesúhlasí.


„Stavba bola zrealizovaná napriek nesúhlasnému stanovisku vlastníka pozemku, mesta Sobrance,” uviedla samospráva s tým, že stavba bola vykonaná v rozpore s nájomnou zmluvou. Mesto ju s OZ Sobranský Čvirkoš uzatvorilo v auguste 2013 na 30 rokov.

Prvotným dôvodom, prečo malo OZ záujem prenajať si pozemok na Štefánikovej ulici v tesnej blízkosti mosta ponad Sobranecký potok, bolo postavenie pamätníka "sobranským Čvirkošom", ako v minulosti obyvateľov Sobraniec nazývali. Neskôr sa rozhodlo postaviť aj pamätník sobranským deportovaným Židom. Jeho autorom je, rovnako ako v predošlom prípade, Fero Guldan. OZ mieni, že vzhľadom k platnej nájomnej zmluve ďalšie povolenie na stavbu druhého pamätníka nepotrebovalo.

Práve vznik nového pamätníka je podľa samosprávy dôvodom sporu. Vysvetľuje, že zámer na vybudovanie ďalšieho pamätníka prezentovalo OZ v rozpore so skutočnosťou. Pôvodne malo ísť o dva kusy betónových odliatych dverí, „na ktoré sa budú príležitostne osadzovať pamätné tabule významným rodákom, ktorí sa narodili v Sobranciach”. Nové dielo však „koncepciou nezapadalo do už zrealizovaného”, preto ho mestské zastupiteľstvo neodobrilo. Poukazuje i na skutočnosť, že prezentovaným zámerom OZ pri žiadosti o prenájom pozemku bol vznik oddychovej zóny, „kde sa malo dať posedieť”, čo sa nestalo. Mesto tiež tvrdí, že pamätník deportovaným Sobrančanom si zaslúži dôstojnejšie umiestnenie a je pripravené pomôcť s jeho nájdením.

Pokuta 332 eur, ktorú od Ohorčáka samospráva v súvislosti s nelegálnou stavbou žiada a o ktorej sa dozvedel len v polovici februára listom datovaným v roku 2018, ho prekvapila. Pamätník z miesta odstrániť nemieni. „O tom pamätníku sa vie už v Izraeli i na izraelskom veľvyslanectve,” dodal s tým, že žiadosti samosprávy nerozumie.

Posledný pamätník, ktorý na prenajatom pozemku OZ Sobranský Čvirkoš odhalil v novembri 2019, pripomína miesta posledného odpočinku utečencov, ktorých prevádzači nechali na našom území napospas. S finančnou podporou Košického samosprávneho kraja tiež združenie v spolupráci s Ferom Guldanom v rámci projektu osadilo na hroby týchto migrantov v siedmich obciach Sobranského okresu náhrobné kamene.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2017
Mesto začína odstraňovať nelegálne bilbordy z bratislavských parkov
Viac ako 30 reklamných plôch zmizne z parkov a verejných priestranstiev Bratislavy. Hlavné mesto v spolupráci s Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR) vytypovali desiatky reklamných zariadení v Ružinove, v Novom meste, Karlovej Vsi a v Starom Meste, ktoré postupne odstránia.
viac
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
18.03.2020
Komunálny podnik odstránil z ulíc 14 nelegálnych reklamných búdok
Bratislavský mestský komunálny podnik v uplynulých dňoch odstránil z ulíc hlavného mesta 14 nelegálnych búdok, ktoré obchádzali zákon a slúžili ako reklamné zariadenia. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
07.02.2024
NSK podpíše memorandum s OZ Pamätník obetiam totality a holokaustu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podpíše memorandum o spolupráci s občianskym združením (OZ) Pamätník obetiam totality a holokaustu Nitra. Jeho cieľom bude spolupráca pri príprave rovnomenného pamätníka, ktorý by chcelo OZ vybudovať v Nitre v lokalite Kalvária - Borina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %