Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.03.2017 10:16

Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú


Na pamätnej izbe vymieňajú strešnú krytinu. Snímka zdroj: (ZnZHŠ).


Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.


"Objekt, ktorý máme k dispozícii asi od roku 2005 a ktorý pre potreby združenia zakúpil a zrekonštruoval kolega, prechádza ďalšou rekonštrukciou," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič.       

Okrem výmeny strešnej krytiny sa podľa jeho slov zamerali aj na vytvorenie skladových priestorov v podkroví, ktoré budú používať na odkladanie náradia. "Tým pádom budú všetky tri miestnosti v dome využité na expozičné priestory, čo doteraz nebolo a jednu sme museli uzatvárať," ozrejmil Uhrovič s tým, že by tam chceli priblížiť pracovné činnosti a náradie z minulosti.       

Práce na objekte by mali byť hotové už v apríli. Pamätnú izbu je možné navštíviť individuálne po dohovore, alebo počas letnej sezóny. V júni zvykne bývať podľa Uhroviča otvorená cez víkendy a v júli a auguste aj počas pracovných dní.      

Združenie sa aj tento rok uchádza o podporu z projektu zamestnávania nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok. S prácami chcú podľa Uhroviča začať podľa aktuálnych podmienok. "Tento rok by sme sa chceli venovať delovej veži a tiež by sme sa mali venovať barbakanu, čo je vstupná brána. Prioritou bude východný palác," podotkol Uhrovič a naznačil, že v budúcnosti by mohla na hrade vzniknúť čitáreň s knižnou búdkou.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Samospráva zamýšľa revitalizovať podhradie Fiľakovského hradu
Vďaka plánovanej revitalizácii podhradia Fiľakovského hradu by mala byť táto národná kultúrna pamiatka prístupnejšia pre turistov a zároveň dôjde aj ku skrášleniu centra Fiľakova v Lučeneckom okrese.
viac
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
29.02.2020
Pod národnými kultúrnymi pamiatkami budú vysporiadané pozemky
Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa od novembra 2019 konajú pracovné stretnutia zástupcov Ministerstva kultúry SR, Lesov SR, š.p., Pamiatkového úradu SR, Združenia Zachráňme hrady so zástupcami MPRV SR.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %