Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.05.2018 11:39

Pamiatku Jozefa Gabčíka si na jeho memoriáli uctilo vyše 200 bežcov


"Vlastencovi za hrdinské činy v boji za slobodu venujú pri príležitosti 90. výročia narodenia a 60.výročia smrti vďační občania Žiliny."


Na 24. ročníku Memoriálu Jozefa Gabčíka, priameho účastníka atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe, si v sobotu uctilo jeho pamiatku vyše 200 bežcov, ktorí absolvovali trať z Rajeckých Teplíc-Poluvsia do Žiliny.


 Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka potrebuje každá armáda svojich hrdinov. "Ľudí, ktorých môže mať ako vzor. A Jozef Gabčík, jeho osoba a životný osud je nádherným vzorom pre vojaka. Aj keď s tragickým osudom. Ako náčelníka generálneho štábu ma teší, že 5. pluk špeciálneho určenia je pomenovaný po tomto vzore a udržiava všetky tradície, týkajúce sa tejto osobnosti. A rozvíja ich ďalej. Už dnes má za sebou množstvo úloh, ktoré plnil v zahraničí, a ľudí, ktorí sa stali novodobými hrdinami. Či už je to kapitán Makovník, alebo rotmajster Fraštia," povedal Zmeko.       

Víťazom memoriálu sa stal rotný Marek Mockovčiak z prešovského Práporu logistickej podpory. Na 11-kilometrovej trati nechýbalo podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia Miroslava Gardla zdravotnícke zabezpečenie, občerstvenie a regulácia trate. "A ani najstarší účastník, 83-ročný autor myšlienky memoriálu Ján Hanák. Pred 24 rokmi prišiel s myšlienkou založiť memoriál na počesť Jozefa Gabčíka. Je pre nás veľká česť, že je tejto myšlienke stále verný," zdôraznil Gardlo.       

"Sme radi, že môžeme propagovať nášho hrdinu a vojaka, ktorý splnil svoj rozkaz do posledného náboja. Posledným nábojom sa zastrelil, bohužiaľ. Ale Nemci by ho mučili a aj tak popravili. Taký bol osud Jožka Gabčíka," uzavrel viceprezident Klubu vojenských výsadkárov SR a predseda žilinského oblastného výboru František Glatter.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
19.11.2018
Dni otvorených dverí aj tento týždeň
Predposledný novembrový týždeň organizuje Deň otvorených dverí päť stredných župných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Prezentovať sa budú tak gymnazisti, ako aj elektrikári, strojníci, kaderníci, vizážisti, či umelci.
viac
05.09.2020
Levočské Múzeum špeciálneho školstva oslávi tridsať rokov od svojho vzniku
Levočské Múzeum špeciálneho školstva oslávi tridsať rokov od svojho vzniku bohatým zážitkovým programom už teraz v septembri. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
28.05.2022
Poluvsie: Memoriál Jozefa Gabčíka prilákal na štart niekoľko stoviek bežcov
Viac ako tri stovky bežcov sa v sobotu v Poluvsí postavili na štart 28. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka. História behu siaha do začiatkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Informoval o tom zástupca veliteľa pluku Miroslav Modrocký.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %