Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.04.2020 11:50

Pandémia nového koronavírusu zasiahne i do investícií mesta


Námestie SNP v Partizánskom.


Pandémia nového koronavírusu zasiahne i do investícií mesta Partizánske. Viaceré z plánovaných rekonštrukcií chce samospráva prehodnotiť, v ďalších plánuje napriek avizovanému výpadku príjmov pokračovať.


„Je samozrejmé, že časť investícií sa bude musieť aj prehodnocovať. Toto už nechávam na situáciu, ktorá nastane počas mesiacov máj a jún. My sme žiadali cez Prezídium Únie miest Slovenska, aby došlo k úprave niektorých zákonov. Koná sa promptne,” uviedol primátor Jozef Božik.

Jeden zo zákonov podľa neho hovorí o tom, že peniaze z rezervného fondu, ktoré sú vždy iba kapitálové, by sa mohli použiť i na prevádzku mesta, pretože výpadok bude obrovský. „Na druhej strane by sme nechceli to, čo sme efektívnym hospodárením získali, spotrebovať na mzdy. Dúfam, že sa nám podarí zrealizovať ešte viaceré investície,” podotkol.

Božik ďalej spresnil, že ide napríklad o rekonštrukciu mostného objektu cez rieku Nitra medzi mestskými časťami Štrkovec a Šípok, ďalej mesto musí zrealizovať rekonštrukciu chodníkov pri ceste II/579 v mestských častiach Veľké Bielice a Návojovce. „Istotne k prehodnoteniu investícií príde. Rovnako som oznámil, že v tomto roku nebude mestský participatívny komunitný rozpočet. V tomto roku podľa všetkého budeme krátiť dotácie pre všetky subjekty na úrovni 50 percent zo sumy, ktorú sme pôvodne schválili, pretože peniaze v rozpočte reálne nebudú. Budeme riešiť i dotácie pre organizácie v pôsobnosti mesta,” doplnil.

Samospráva pravdepodobne pristúpi k odpusteniu časti nájmu za priestory, ktoré sú uzatvorené z rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR.

„Veľa sa zmení vo viacerých mestách. Myslím si, že najbližšie týždne a mesiace ukážu, v akom stave dokáže štát, a najmä vláda pomôcť samosprávam, keďže sú jedným z najväčších zamestnávateľov v rámci Slovenska,” skonštatoval primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Na území mesta rozmiestnia veľkokapacitné kontajnery
Samospráva Handlovej so zberovou spoločnosťou Hater Handlová rozmiestnia na území mesta 30 veľkokapacitných kontajnerov.
viac
17.04.2020
Mesto Svidník pre epidémiu koronavírusu plánuje prehodnotiť investície
Mesto Svidník v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu očakáva výpadok v príjmoch približne 300 000 eur až 1,3 milióna eur.
viac
04.05.2020
Koronavírus ovplyvňuje aj čerpanie grantov na verejnoprospešné projekty
Grantový program Mením Moje Mesto financovaný z participatívneho rozpočtu mesta Nitra už pozná víťazné projekty. Rozhodla o nich verejnosť hlasovaním od 16. marca do 15. apríla.
viac
21.05.2021
Vnútroblok na Luhoch zrekonštruujú za viac ako 270 000 eur
Samospráva Partizánskeho zabezpečí revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Luhy. Investičná akcia za viac ako 270 000 eur počíta s obnovou drevín, stavebnými úpravami komunikačnej siete, prvkami urbanistického dizajnu, ako i výmenou vonkajšieho osvetlenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %