Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.02.2022 08:40

Pandémia otvorila mestu dvere do kultúry v on-line svete


Pohľad na Hriňovú.


Pandémia nového koronavírusu nás zaskočila nepripravených, zároveň nám však otvorila dvere do kultúry v on-line priestore. Uviedol to Martin Kliment z Mestského úradu v Hriňovej v Detvianskom okrese.


Ako dodal, kultúrne podujatia, ktoré mali pod Poľanou naplánované, zrušili. „Niektoré sa nám podarilo uskutočniť on-line formou. Boli to besedy so známymi ľuďmi z Hriňovej, čítanie pre deti a aj medzinárodný filmový festival amatérskych filmov,“ spomenul s tým, že to boli aj zostrihy z minulých ročníkov niektorých podujatí a aj otvorenie výstavy Medovníkové mesto.

Pripomenul tiež, že kultúrne programy, ktoré v Hriňovej organizovali niekoľko rokov na veľkom priestranstve, sformovali do menšieho priestoru. Boli to Gazdovanie na Hriňovských lazoch a aj Muziky pod Poľanou. Obe sa vlani v lete uskutočnili v hriňovskej časti Raticov vrch. „Tým sa tak divákom ponúkol iný pohľad na naše mesto. Zmenili sme ponuku folklórnych tradícii, doplnili viac remeselníckych činností a viac sme sa otvorili návštevníkom a turistom nášho mesta,“ zdôraznil.

Podľa neho sa Hriňovské letné kino a Hriňovské letné korzo podarilo uskutočniť s dodržaním všetkých pandemických opatrení. „Obe podujatia mali veľký úspech u širokej verejnosti,“ podotkol.

Poznamenal aj to, že pre pandémiu sa nemohli uskutočniť podujatia, ktoré sú v komornej atmosfére alebo sú špecifické cieľovou skupinou. Patria sem detský karneval, mestský ples, fašiangy i prehliadka poľovníckych trofejí. Boli to aj akcie pre seniorov, Mikuláš, Hriňovské dni divadla, Hriňovské Vianoce či Furmanské preteky. „Kultúra chýbala nielen nám, ale aj divákom. Zistili sme, že sa potrebujeme navzájom. My divákov a diváci nás, organizátorov. Niektoré podujatia sme začali robiť v menšej forme, menších priestoroch, naučili sme sa pracovať s technológiou. Pandémia ľudí pripravila o sociálny kontakt, možnosť duševne rásť, stretávať sa,“ ukončil Kliment.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2019
Noc múzeí a galérií ponúkne bohatý program
Počas pravidelného podujatia Noc múzeí a galérií pripravujú kultúrne inštitúcie v Nitre na tretiu májovú sobotu bohatý program. Do podujatia, ktoré sa koná 18. mája, sa zapoja viaceré galérie a múzeá.
viac
05.05.2020
Platforma Kultúrna Bratislava vyzýva BSK prehodnotiť zámer neposkytnúť dotácie
Neformálna platforma Kultúrna Bratislava, ktorá združuje desiatky subjektov, vyzýva Bratislavský samosprávny kraj (BSK), aby prehodnotil zámer neposkytnúť tento rok dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) pre oblasť kultúry.
viac
05.01.2021
Mesto a nadácia mesta aj v roku 2021 podporia kultúru a komunity
Hlavné mesto a Nadácia mesta Bratislavy pomôžu kultúre a komunitám aj v roku 2021. Samospráva vyhlásila pre rok 2021 výzvu v grantovom programe Strategická podpora kultúrnych podujatí, v ktorom podporí etablované kultúrne akcie.
viac
11.01.2022
Meniace sa opatrenia nedovoľujú mestám plánovať kultúrne podujatia
Často meniace sa protipandemické opatrenia, neúplnosť informácií pri ich zavádzaní či nesúlad medzi tvrdeniami rezortu kultúry a vyhláškami hlavného hygienika nedovoľujú mestským organizáciám plánovať a organizovať kultúrne podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %