Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
20.04.2022 07:45

Partnerský dialóg pri príprave regionálnych eurofondov


Ilustračná snímka.


Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti v rámci projektu Partnerstvo spolu so zástupcami Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyrazili do regiónov.


Regionálne samosprávy aj v tomto období pracujú na tvorbe integrovaných územných stratégií a cieľom spoločných stretnutí bolo uplatňovanie participatívneho procesu pri ich tvorbe.

Spoločné stretnutia v partnerskom dialógu identifikovali kľúčové problémy a ich príčiny v danom kraji, ako východisko pre tvorbu integrovaných územných stratégií (IÚS). Okrem identifikovania daných problémov bolo nutné zistiť, či sú problémy kraja a jeho území udržateľného mestského rozvoja zosúladené.

Banskobystrický kraj trápia predovšetkým značné nerovnosti v rámci regiónu a nízka atraktivita regiónu pre jej obyvateľov, či nadpriemerný odliv ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Výrazný tlak na dopravnú, školskú a zdravotnú infraštruktúru boli kľúčové problémy, ktoré identifikoval Bratislavský kraj. S tým úzko súvisí aj identifikácia neprepojenia hospodárskeho úspechu kraja a príjmov územnej samosprávy.

Zástupcovia a zástupkyne Trenčianskeho kraja zaradili medzi hlavné problémy kraja nízku konkurencieschopnosť územia a nedostatočnú inovačnú schopnosť podnikov. Uviedli tiež, že v kraji nie je adekvátne využitý potenciál energetického zhodnocovania odpadu.

Znižovanie podielu poľnohospodárskej pôdy patrí medzi problémy, ktoré majú negatívny dopad na Trnavský kraj. Medzi externé dopady ovplyvňujúce strategické plány kraja patria aj funkčné toky obyvateľstva z a do kraja z hlavného mesta a jeho okolia.

Nitrianskom kraji vnímajú ako problém nadpriemerné starnutie obyvateľstva a s tým súvisiacu nedostatočnú komplexnosť a dostupnosť sociálnej infraštruktúry a tiež málo inkluzívny rozvoj komunít.

Dominantné pôsobenie mesta Košice vzhľadom na dostatok pracovných ponúk a odliv obyvateľstva z ostatných miest kraja predstavuje problém, s ktorým bude Košický kraj pracovať pri príprave IÚS. Ďalším identifikovaným problémom je aj nízka dostupnosť územia kraja ako národná, tak aj medzinárodná.

V populačne silných okresoch Prešovského kraja s vysokým podielom obyvateľstva marginalizovaných rómskych komunít vnímajú nedostatočné kapacity v materských a základných školách.

Žilinskom kraji územná blízkosť s Poľskom a Českom spôsobujú odchádzanie obyvateľov kraja za prácou a štúdiom do susediacich krajín. Príčinou je pravdepodobne nekonkurencieschopný inovačný potenciál kraja v porovnaní s ČR a PL.

Spoločnými problémami, ktoré zaznievali v každom regióne, sú starnutie obyvateľstva, neprepojenosť regionálnych a národných politík, nedostatok zdrojov na prenesený výkon štátnej správy, či nesúlad systému vzdelávania s potrebami trhu práce, najmä nízky záujem o stredné odborné vzdelávanie.  

Nadväzujúce regionálne výjazdy, na ktorých sa bude venovať hľadaniu efektívnych riešení identifikovaných problémov prostredníctvom podpory z eurofondov sa uskutočnia v máji.

Autor: (Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
15.11.2021
Ako spravodlivo rozdeliť eurofondy samosprávam
Portál EURACTIV Slovensko informuje, že samosprávy nie sú spokojné so sumou, ktorú im z budúcich eurofondov plánuje vyčleniť rezort regionálneho rozvoja.
viac
29.06.2022
Kraje podporili program Slovensko, výhrady však majú k rozdeleniu alokácií
Samosprávne kraje podporili program Slovensko 2021 - 2027, majú však výhrady k procesu tvorby i samotnému obsahu dokumentu, prostredníctvom ktorého sa budú financovať projekty z fondov EÚ v novom programovom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %